Σημαντικό προβάδισμα στα Βαλκάνια έχουν οι Ελληνες επενδυτές έναντι των ξένων από τη Δυτική Ευρώπη παρά την κρίση.
Η Ελλάδα σε σχέση με το οικονομικό της μέγεθος και μολονότι οι αριθμοί υποεκτιμούν το μέγεθος των επενδύσεών της, παραμένει από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις γειτονικές χώρες, όχι μόνο σε όγκο κεφαλαίων αλλά και σε αριθμό.
Οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν βρει...πρόσφορο έδαφος για δραστηριότητες παρ’ όλο που εθνική στρατηγική για τη διείσδυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια δεν υπάρχει. Οι περισσότερες επενδύσεις είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας κι όχι εθνικής πολιτικής. Ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία τροφίμων, η ενέργεια και οι κατασκευές είναι οι κυρίαρχοι τομείς των επενδύσεων, ενώ σημαντική δραστηριότητα παρατηρείται στους κλάδους σιδήρου, αλουμινίου, ορυχείων-μαρμάρων και τσιμέντου.
Την εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στην περιοχή των Βαλκανίων σκιαγραφεί μελέτη μεταπτυχιακών φοιτητών του μαθήματος «Διοίκηση και Διαχείριση Εργων στο Διεθνές Περιβάλλον» υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλου που παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο ημερίδας στο ΑΠΘ με θέμα «Οι βαλκανικές χώρες, προοπτικές εισόδου κατασκευαστικών εταιρειών και απασχόλησης Ελλήνων τεχνικών στην αγορά τους».
Οι ελληνικές επενδύσεις, σύμφωνα με τη μελέτη, κατέχουν σημαντική θέση στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. Το συνολικό επενδεδυμένο ελληνικό κεφάλαιο (1996-2008) ξεπερνά τα 16,288 δισ. ευρώ αν και το πραγματικό μέγεθος είναι σαφώς μεγαλύτερο.
Το 2008 η χώρα μας κατείχε την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, την τρίτη θέση στη Ρουμανία και την τέταρτη στη Βουλγαρία. Η αξία των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί στις χώρες των Βαλκανίων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 11,888 δισ. ευρώ.
Οι Ελληνες επενδυτές κερδίζουν έναντι των ξένων επενδυτών από τη δυτική Ευρώπη όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της κοινής κουλτούρας, αλλά και της εξοικείωσής τους με τις αιφνιδιαστικές αλλαγές και τα κενά στο νομικό πλαίσιο κάθε χώρας υποδοχής επενδύσεων.
Από τους επενδυτές οι μεγάλες και ώριμες εταιρείες προτιμούν τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων ίσως και των χωρών-μελών της Ε.Ε., λόγω της σταθερότητας της πολιτικής κατάστασης και των ευνοϊκών φορολογικών όρων. Υπάρχει ακόμη φθηνό εργατικό δυναμικό και χαμηλό κόστος ζωής, εκτός της Ρουμανίας όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά σε γη. Ευνοϊκή φαίνεται η αγορά γης στη Σλοβενία και η εγκατάσταση βιομηχανίας με στόχο την εκμετάλλευση των υπόλοιπων κονδυλίων τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν ώς το 2013.
«Η βαλκανική αγορά των 130 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες ανάπτυξης και προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών» επισημαίνει η μελέτη.Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή.
Post Top Ad
Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Στα 11,88 δισ. οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια..