Με απώλειες της τάξης των 30 δισ. ευρώ σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας έχουν «πληρώσει» ήδη οι εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις τις καθημερινές σχεδόν... επιθέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες από τους ξένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, παγκόσμιους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς, γκουρού των αγορών, αναλυτές και το κυριότερο τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας.
Η κινδυνολογία περί πτώχευσης της Ελλάδας ή εξόδου της από την Ευρωζώνη έχει ανεβάσει τα... spreads των ομολόγων, αλλά και το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμής της χώρας μας (credit default swap) σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εκτινάσσοντας έτσι στα ύψη τον κρατικό δανεισμό και κατ’ επέκταση των τραπεζών, των υπόλοιπων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Ειδικότερα για τις τράπεζες αξίζει να τονιστεί ότι σε επίπεδο μετοχών υπέστησαν απώλειες της τάξης περίπου του 50% από τις 15 Οκτωβρίου του 2009 όπου καταγράφηκαν τα υψηλά του περυσινού έτους. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι από τις 50 μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι εννέα εξ αυτών (18%) βρίσκονται σε χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου 2009 (δηλαδή τις 1.470 μονάδες), ενώ έξι (12%) έχουν μονοψήφια κέρδη. Ακόμη, πάντως, και για τη συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων μετοχών, στις δύο αυτές κατηγορίες, οι αποδόσεις έχουν ψαλιδιστεί σε σημαντικά ποσοστά.
Σημειώνεται ότι ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί περίπου το 22% από τον συνολικό προϋπολογιζόμενο δανεισμό της φετινής χρονιάς, ποσοστό το οποίο καλό είναι να φθάσει στο 50% μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου, ώστε να μπορέσουμε να δανειστούμε με καλύτερους όρους τα υπόλοιπα χρήματα από τις διεθνείς αγορές.
Η προσοχή τώρα των επενδυτών στρέφεται στην επόμενη και πιο σημαντική έκδοση ομολόγων τον ερχόμενο μήνα, καθώς πρόκειται για δεκαετούς διάρκειας. Ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ» Κωνσταντίνος Βέργος σημειώνει ότι «θα χρειαστούν περίπου 20-25 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου για αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, καθώς και για κάλυψη επιπλέον δανειακών αναγκών, οπότε παραμένει ο προβληματισμός για το πώς θα γίνει η κάλυψη των αναγκών αυτών, δεδομένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημο πρόγραμμα δανεισμού».
Post Top Ad
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010
Home
Unlabelled
30 δισ. ευρώ κόστισαν στο Χ.Α. οι επιθέσεις στην ελληνική οικονομία.