Αίτημα ΠΓΔΜ για διμερή συνάντηση με Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Αίτημα ΠΓΔΜ για διμερή συνάντηση με Ελλάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απέστειλε αίτημα στις ελληνικές Αρχές για διεξαγωγή διμερούς συνάντησης μεταξύ του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του ΑΝΥΠΕΞ της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "ΜΙΑ".

Όπως επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στο "ΜΙΑ", εάν η ελληνική πλευρά... αποδεχθεί το αίτημα, η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στο Λονδίνο στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο ο κ. Μιλόσοσκι όσο και ο κ. Δρούτσας.Επίσης αναφέρεται ότι εκτός του ζητήματος της ονομασίας, στη συνάντηση των κ.κ. Μιλόσοσκι και Δρούτσα θα μπορούσε να εξετασθεί η δυνατότητα ανύψωσης των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο Πρεσβειών (σ.σ. σήμερα οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σε επίπεδο Γραφείων Συνδέσμου) καθώς και το θέμα της υπογραφής συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολόγησης και το άνοιγμα νέων συνοριακών διόδων μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.

Όπως σημειώνει το "ΜΙΑ", οι πρωτοβουλίες αυτές παρουσιάστηκαν από τον κ. Μιλόσοσκι στον κ. Δρούτσα στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2009, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι, και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δρούτσα.
Ωστόσο, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι "τα μηνύματα που αποστέλλει η Αθήνα, δεν δημιουργούν αισιοδοξία ότι μπορεί να σημειωθεί κάποια εξέλιξη" και πρόσθεσε: "Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε κάτι θα αλλάξει στις γενικές θέσεις του γείτονά μας, γιατί αυτές τις ημέρες στέλνονται αρνητικά μηνύματα αναφορικά με τη στάση του.
Ίσως μέσω των συναντήσεων, των συνομιλιών, της παρουσίασης των επιχειρημάτων και των νέων ιδεών, να συμβεί κάτι νέο».

Bookmark and Share