Σε διεθνή υστερία μετατρέπουν οι κερδοσκόποι το «ελληνικό πρόβλημα». - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Σε διεθνή υστερία μετατρέπουν οι κερδοσκόποι το «ελληνικό πρόβλημα».

Η Ελλάδα δεν «ευθύνεται» πλέον μόνο για την πτώση των τιμών των δικών μας ομολόγων,
αλλά ευθύνεται επίσης για την πτώση του ευρώ,
την αποδυνάμωση περιφερειακών νομισμάτων από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την μακρινή Ινδονησία,
μέχρι και για τον πόλεμο δολαρίου-ευρώ..!

Τρισεκατομμύρια στοιχημάτων παίζονται από τους διεθνείς επενδυτές στις αγορές συναλλάγματος ομολόγων και μετοχών γύρω από το χρέος της Ελλάδος, που ανέρχεται σε 298 δισ. ευρώ. Το «ελληνικό πρόβλημα» προκαλεί υστερία και γίνεται «σημείο αναφοράς».
Οι...διεθνείς επενδυτές «φορτώνουν» στην Ελλάδα διάφορα δεινά για να δικαιολογήσουν τα στοιχήματα που παίρνουν στις χρηματιστηριακές ρουλέτες. Οσο δεν πείθονται για τη διάσωση της χώρας και για τη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών της, τόσο δυσκολότερη γίνεται η διαχείριση του χρέους από την Ελλάδα, καθώς ανεβαίνει διαρκώς το κόστος του δανεισμού. Αλλοι ποντάρουν στη βοήθεια είτε της Ε.Ε. είτε του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Bloomberg (ρωτήθηκαν αναλυτές, επενδυτές και χρηματιστές της διεθνούς αγοράς), η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Εξι στους δέκα (60%) θεωρούν υψηλής επικινδυνότητας τα ελληνικά ομόλογα, έναντι 42% της Αργεντινής, 34% της Ρωσίας, 32% της Ιρλανδίας, 28% της Πορτογαλίας, 21% της Ιταλίας, 20% της Ισπανίας και 19% του Μεξικού.
Ετσι, οι αγορές «είναι πεπεισμένες» ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια. Είτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ετσι, και μέχρι να έρθει η βοήθεια το πρόβλημα διογκώνεται από την κερδοσκοπία και το παιχνίδι «φουντώνει» στις οθόνες των χρηματιστηριακών εταιρειών. Μεταφέρεται και σε άλλες χώρες της ζώνης που έχουν υψηλό χρέος, όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία, με αποτέλεσμα να «θίγεται» το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ δηλαδή, και να διολισθαίνει η τιμή του. Κάτι ανάλογα είχε γίνει και στην Αργεντινή. Μέχρι η χώρα να δεχθεί τη βοήθεια του ΔΝΤ το χρηματιστήριό της και τα ομόλογά της έχαναν συνεχώς αξία.
Μέχρι το νόμισμα της Ινδονησίας, η ρουπία, υποχώρησε έναντι του δολαρίου, γεγονός που αποδίδεται στην τακτική των επενδυτών να εγκαταλείπουν περιφερειακές αγορές και νομίσματα με αφορμή το πρόβλημα της Ελλάδας και να καταφεύγουν στη σιγουριά ασφαλέστερων αγορών και νομισμάτων (ΗΠΑ και δολάριο).
Ο Ian Stannard, της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, που ειδικεύεται στα νομίσματα, είπε σε πελάτες του ότι το να κάνει η Ελλάδα τις αναγκαίες προσαρμογές φαίνεται ακατόρθωτο. Και θεωρεί ότι η απώλεια εμπιστοσύνης προς τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζει αρνητικά την πορεία του ευρώ.
Οι μεγάλοι παίκτες..

Ενας άλλος, από τους πολλούς που ποντάρουν στα δεινά της Ελλάδας και του ευρώ, είναι ο διαχειριστής hedge fund, Τζον Πόλσον, 53 ετών, όπως έγραψε ο ελληνικός τύπος. Λέγεται ότι τοποθετήθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτωτικά (short) έναντι του ευρώ και φέρεται να έχει πάρει μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους.
Οσοι έχουν ελληνικά ομόλογα έχουν απολέσει από την περιουσία τους γύρω στα 44 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτή περίπου την αξία αντανακλάται η πτώση των τιμών από 10% μέχρι 20% ανάλογα με τη διάρκειά τους τελευταίους τρεις μήνες. Οσοι παίζουν short κερδίζουν πολλαπλάσια ποσά, ανάλογα με το βαθμό δανεισμού που αναλαμβάνουν.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα άρχισε να πέφτει γρήγορα τις τελευταίες ήμερες και σε μία εβδομάδα η ισοτιμία έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε σε 1,40 δολ. από 1,45 δολ. προηγουμένως, για να ανέβει την Παρασκευή λόγω του σχεδίου Ομπάμα για «σμίκρυνση» του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η έκθεση-κόλαφος για τις τράπεζες από την ιταλική Unicredito οδήγησε σε βουτιά. Υποστηρίζει ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών μπορούν να υποχωρήσουν μέχρι και 52% από τα τρέχοντα επίπεδα. Με άλλα λόγια ο Γενικός Δείκτη του Χ.Α. μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 1.500 μονάδες (λόγω του ειδικού βάρους που έχουν οι τράπεζες στη σύνθεσή του) από τις 2.000 που είναι σήμερα. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ελληνικές μετοχές έχασαν αξία 12 δισ. ευρώ. Από τα μέσα Οκτωβρίου 2009 οι απώλειες ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ. Το ήμισυ των ελληνικών μετοχών έχουν ξένοι επενδυτές και το υπόλοιπο Ελληνες...

Bookmark and Share