"Ποιά θεσμικά; Λεφτά τώρα,αλλιώς δε φεύγουμε.." - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

"Ποιά θεσμικά; Λεφτά τώρα,αλλιώς δε φεύγουμε.."

Παρακολουθούμε καθημερινά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των αγροτών που έχουν αποκλείσει τους δρόμους με τα τρακτέρ τους και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι δύο πράγματα είναι που δεν τους ενδιαφέρουν:
το ένα είναι ο διάλογος και το άλλο είναι η σοβαρή και σε βάθος αντιμετώπιση των θεσμικών προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.

Αλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, το δείχνουν με κάθε τρόπο όποιοι βγαίνουν στο γυαλί, ότι μοναδικός στόχος των κινητοποιήσεών τους είναι οι επιδοτήσεις από το κράτος.
Κι αν αυτό αντίκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς, λίγο τους απασχολεί.
Κάποιος μάλιστα το έθεσε και με...
τον ωμότερο δυνατό τρόπο: «Ας τα δώσουν και ξέρουμε εμείς και τον τρόπο που θα τα δώσουν, και πού θα τα δώσουν και πόσα θα δώσουν».
Φυσικά δεν φταίνε αυτοί. Το δηλώνουν, άλλωστε, καθαρά: «Και ο Σημίτης μας τα έδωσε, και ο Καραμανλής μας τα έδωσε, και ο Παπανδρέου πρέπει να μας τα δώσει». Που σημαίνει «έτσι μάθαμε, έτσι συνηθίσαμε, έτσι κάνουμε». Κι έτσι θα συνεχίσουν να κάνουν.
Οπως, εδώ που τα λέμε, κάνουν στην Ελλάδα όλες οι επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που έχουν μάθει ν’ απολαμβάνουν τα προνόμια που η πολιτική εξουσία τούς έχει κάποια στιγμή εκχωρήσει. Η μοναδική διαφορά είναι στον τρόπο που ενεργούν. Αλλες έχουν τη δυνατότητα να πιέζουν πολύ, άλλες λιγότερο, άλλες καθόλου. Αλλά τρακτέρ έχουν μόνο οι αγρότες. Γι’ αυτό και η δική τους πίεση αποδεικνύεται διαχρονικά η αποτελεσματικότερη.
Κι όσο για τα λεγόμενα «θεσμικά», η αδιαφορία τους για την προώθησή τους είναι αυταπόδεικτη. Αν όλα αυτά τα χρόνια είχαν αγωνιστεί να βρεθεί λύση για ένα έστω από τα καυτά προβλήματα του χώρου τους με την ίδια μαχητικότητα που αγωνίζονται για τις χρηματοδοτήσεις από το δημόσιο, σήμερα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.
Και για να μην είμαστε άδικοι, το μόνο αίτημα που άκουσα ν’ αρθρώνει κάποιος όλες αυτές τις μέρες ήταν η πρόταση ενός αγροτοσυνδικαλιστή ν’ αγοράζει το κράτος την παραγωγή τους σε προκαθορισμένες τιμές. Απλώς δεν διευκρίνισε αν θα συμμετέχει και το κράτος στη διαμόρφωση των τιμών ή θα του τις ανακοινώνουν εκείνοι...

8 σχόλια:

  1. «Τηλεοπτικά» χαρακτήρισε τα μπλόκα των αγροτών η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνομιλία που είχε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή με δημοσιογράφους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από αυτά υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες.
    Η κα Μπατζελή εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το θέμα βαίνει σε αποκλιμάκωση και για να το πιστοποιήσει αυτό είπε ότι στην πρώτη φάση των κινητοποιήσεων τα τρακτέρ άγγιζαν τις 12000 ενώ στη δεύτερη φάση δεν είναι περισσότερα από 2800.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καληνυχτα σε ολες και ολους, Ας ειναι αυριο μια καλυτερη ημερα.
    ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝΕ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ!! ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΕ ΩΣ ΤΑΡΑΞΙΕΣ. ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΨΥΧΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να έχουν και σπίτι και τρακτέρ, θα μπορούσαν οι περισσότεροι να είναι φάρμερ μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι, με μοντέρνα πρότυπα αγροκτήματα όπου θα καλλιεργούσαν τους θησαυρούς της ελληνικής γης, όπου θα εξέθρεφαν ζώα για αυτάρκεια διατροφής και παραγωγή προϊόντων.
    Θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει μικρά αγροτικά μεταποιητικά δίκτυα, παράλληλα με τα μεγάλα δίκτυα διανομής αγροτικών προϊόντων.

    Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου τόσοι πολλοι άνθρωποι έχουν πουλήσει τόσα πολλα πατρικά κτήματα για να αγοράσουν δυάρια και τριάρια.
    Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή τους με τη ΓΗ, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει πρωινό νοτισμένο χώμα και χορτάρι, τι σημαίνει κελάϊδισμα, τι σημαίνει χλιμίντρισμα.

    Όμως όλα αυτά τώρα θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να τα κάνουν. Ας είναι, έστω κι’ ετσι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει το πρόβλημα του τεράστιου ανταγωνισμου που έφερε η παγκοσμοποίηση.
    Ενα παράδειγμα. Η τιμή του φυσικού χυμού πορτοκαλιού στην παγκόσμια αγορά ειναι 880ευρώ ο τόνος, όταν ο ελληνικός στοιχιζει 1280. Λοιπόν τι κάνει τώρα αυτός ο παραγωγός; Η σταματάει να παράγει, η συνεχίζει
    και οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν το κόστος. Ιδια περίπτωση είναι το βαμβάκι και τα σιτηρά, προιόντα που έχει πρόβλημα ακόμη και η Αίγυπτος.
    Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τους λοιδωρούμε, γιατί όπως πάνε τα πράγματα, απο την θέση τους σιγά σιγά θα περάσουμε όλοι.

    ΜΙΛΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι θα γίνει αν όποιος πιστεύει ότι αδικείται από το κράτος αποφασίσει να αντιδράσει μπλοκάροντας δρόμους και δημόσιες υπηρεσίες; Βέβαια δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό γιατί δεν έχουν τρακτέρ.

    Σημασία δεν έχει μόνο αν έχεις δίκιο αλλά και πώς το διεκδικείς. Έχουν καταντήσει οι δρόμοι εδώ και χρόνια πεδίο διεκδίκησης αιτημάτων για κάθε συντεχνία.


    Η ελληνική ύπαιθρος άρχισε να εγκαταλείπεται από το κράτος από την εποχή του Καραμανλή (δεκαετίες 1950-’60), όταν οι αγρότες αναγκάζονταν να πουλάνε τα προϊόντα τους για ένα κομμάτι ψωμί και φεύγανε για τη Γερμανία, όπου έλιωναν στις βιομηχανίες της. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα και δε θα λυθεί αν το βλέπουμε ως κάτι που προέκυψε πρόσφατα.


    Χωρίς με όλα αυτά να υποστηρίζω την τωρινή κυβέρνηση, έχω ουκ ολίγες φορές επικρίνει τα όσα κάνει. Αλλά πιστεύω ότι ακόμη και σε αυτή την κακή κυβέρνηση πρέπει να αντιδρούμε με τρόπο που να βλάπτει όσο γίνεται λγότερο τους υπόλοιπους και να μην τους εμποδίζουμε να ασκούν και αυτοί τα δικαιώματά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι θα γίνει αν όποιος πιστεύει ότι αδικείται από το κράτος αποφασίσει να αντιδράσει μπλοκάροντας δρόμους και δημόσιες υπηρεσίες; Βέβαια δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό γιατί δεν έχουν τρακτέρ. Σημασία δεν έχει μόνο αν έχεις δίκιο αλλά και πώς το διεκδικείς. Έχουν καταντήσει οι δρόμοι εδώ και χρόνια πεδίο διεκδίκησης αιτημάτων για κάθε συντεχνία. Η ελληνική ύπαιθρος άρχισε να εγκαταλείπεται από το κράτος από την εποχή του Καραμανλή (δεκαετίες 1950-’60), όταν οι αγρότες αναγκάζονταν να πουλάνε τα προϊόντα τους για ένα κομμάτι ψωμί και φεύγανε για τη Γερμανία, όπου έλιωναν στις βιομηχανίες της. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα και δε θα λυθεί αν το βλέπουμε ως κάτι που προέκυψε πρόσφατα. Χωρίς με όλα αυτά να υποστηρίζω την τωρινή κυβέρνηση, έχω ουκ ολίγες φορές επικρίνει τα όσα κάνει. Αλλά πιστεύω ότι ακόμη και σε αυτή την κακή κυβέρνηση πρέπει να αντιδρούμε με τρόπο που να βλάπτει όσο γίνεται λγότερο τους υπόλοιπους και να μην τους εμποδίζουμε να ασκούν και αυτοί τα δικαιώματά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φτάνει πια με τους αγρότες!!!!!θα μας τρελάνουν!!!!!να κάνω εγώ μια επιχείρηση και να πω:Αν δεν πάει καλά η δουλειά να έρθει το κράτος και να μου δώσει το κέρδος που υπολόγιζα να βγάλω και αν δεν μου τα δώσει να κλείσω τους δρόμους.Αν είναι δυνατόν!!!!!!!κάθε χειμώνα τα ίδια.γιατί δεν κλείνουν τους δρόμους όταν έχουν πότισμα ή όργωμα ή σπορά κτλ. αλλά τώρα κάθονται.τεμπέληδες!!!!!έφαγαν τόσα χρόνια τόσα πολλά και δεν είναι και ευχαριστημένοι.κάθε χωράφι επιχορηγούνταν 3 και 4 φορές(για κάθε μέλος της οικογένειας).κάποτε η κάνουλα (Ε.Ε.) θα έκλεινε.τι υποδομές έκαναν με αυτά που πήραν.τίποτα!!! αγόρασαν σπίτια και αυτοκίνητα.και εμείς που πληρώνουμε ένα σωρό λεφτά για τέλη κυκλοφορίας βρίσκουμε κλειστούς δρόμους.Φτάνει πια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα 60% των επιδοτήσεων (λεφτά της ΕΕ) που έπρεπε να τους τα δώσουν πριν τα Χριστούγεννα αλλά δεν δόθηκαν ποτέ, ποιοί τα λημένονται;

    Φίλε επιχειρηματία, αν ζηλεύεις τους αγρότες, γίνε και σύ. Ιδού η γή ... ιδού και το πήδημα (ξέρει ποιό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share