Αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να αναφέρονται με αναλύσεις και ανταποκρίσεις στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας, επισημαίνοντας τα μέτρα και το σχέδιο ανάπτυξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς και τη... «διάχυτη αβεβαιότητα» για την έκβασης της συνολικής προσπάθειας, με δεδομένες τις «φτωχές επιδόσεις» προηγούμενων κυβερνήσεων στη δημοσιονομική διαχείριση.
Στην προσπάθεια της ευρωζώνης να ελέγξει στενά την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ελλάδα αναφέρεται άρθρο της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνεται η επισήμανση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, για την «ανάγκη επαλήθευσης» των δεδομένων που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζεται ότι «η Ελλάδα επαναθεώρησε τα στοιχεία για το έλλειμμα επανειλημμένα από το 1997, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν αξίζει να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2001».
Επίσης, αναφέρεται η μείωση της αξίας του ευρώ, που αποδίδεται στη «δυσπιστία των παρατηρητών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι δεν έχουν πεισθεί ότι τα ελληνικά πολιτικά πράγματα μπορούν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αλλαγές που έχει επαγγελθεί».
Σε ένα άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας διατυπώνεται η άποψη ότι «τα δεινά της ελληνικής οικονομίας και η αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να τα ξεπεράσει, αλλά και οι δυσμενείς προοπτικές που διαγράφονται για τη γερμανική οικονομία από τη συνεχή πτώση του δείκτη οικονομικών προσδοκιών», θεωρούνται υπεύθυνα για τη χτεσινή «εντυπωσιακή ενίσχυση» του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Επίσης, σε αναφορά στην ηλεκτρονική έκδοση της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» τονίζεται η «ισχνή συμβολή» της Ελλάδας στο συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης και εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσο κάποια μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσαν να παράσχουν ένα είδος «έμμεσης βοήθειας». Στο άρθρο επισημαίνεται ο κίνδυνος να «επεκταθούν οι ανησυχίες» για την πιστοληπτική αξιοπιστία και σε άλλες οικονομίες, πχ Ιταλία, οπότε η πρόκληση για την ευρωζώνη θα είναι ακόμη πιο μεγάλη.
Τέλος, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο, με αποτέλεσμα να τρωθεί η διεθνής αξιοπιστία του ευρώ».
Σε ακόμη ένα άρθρο της εφημερίδας γίνεται αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να «καταστήσει ανεξάρτητη» την επίσημη στατιστική της υπηρεσία και να «υιοθετήσει δημοσιονομικούς κανόνες» μέχρι τα μέσα του 2010, για να «κατασιγάσει τις ανησυχίες της αγοράς» για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το «διογκωμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού», ενώ προβάλλονται οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι «η νέα θεσμική διευθέτηση θέτει τέρμα στις πολιτικές παρεμβάσεις και διασφαλίζει την κοινοβουλευτική εποπτεία», καθώς και η πεποίθηση που εξέφρασε για την υποστήριξη του ελληνικού πληθυσμού στα μέτρα.
Επίσης, υπογραμμίζεται η «θετική υποδοχή» του σχεδίου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σημειώνεται και η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch για «μεγάλες αβεβαιότητες» όσον αφορά την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να επιδείξει προσήλωση στην επιδίωξη της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Η αμερικανική έκδοση της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο, καθώς η χώρα, ως μέλος της ευρωζώνης, δεν έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική ή να υποτιμήσει το νόμισμά της, ενώ έχει απολέσει την ανταγωνιστικότητά της».
Ο αρθρογράφος εκφράζει την άποψη ότι «οποιαδήποτε μεγάλη δημοσιονομική αυστηρότητα θα προκαλούσε μία βαθιά ύφεση, και αυτό θα αυξήσει το έλλειμμα της Ελλάδας, ενώ η κυβέρνηση σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με μία δυσαρεστημένη κοινή γνώμη και με ένα δυστυχή ιδιωτικό και δημόσιο τομέα». Αναλύοντας δύο πιθανά σενάρια (αποχώρηση από την ευρωζώνη ή και χρεοκοπία) ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι και «οι δύο προοπτικές είναι επικίνδυνες για την ΕΕ, γιατί θα δημιουργούσαν προηγούμενο και η ευρωζώνη θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα χρέους για τα κράτη-μέλη και κρίση στους δημοσιονομικούς τομείς που θα έκανε όσα έγιναν το 2009 να μοιάζουν με γιορτή».
Επίσης, θεωρεί ότι «η πιθανότητα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε έναν ηθικό κίνδυνο για τους πολιτικούς», ενώ εκφράζει την άποψη ότι «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο πλαίσιο μιας πολιτικής ένωσης, όπου η ευρωζώνη θα ασκούσε άμεσο έλεγχο στις δημοσιονομικές αποφάσεις των κρατών-μελών».
Post Top Ad
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010
Home
Unlabelled
Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την ελληνική οικονομία.