Συνέντευξη Λ. Κατσέλη στη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ». - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη Λ. Κατσέλη στη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ».

Με τίτλο «Οι τρεις προκλήσεις της Αθήνας» και υπότιτλο «Η υπουργός Οικονομίας αναλύει το πρόγραμμα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», η έγκυρη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της συνέντευξη της Λούκας Κατσέλη.

Σε ερώτηση τι πρέπει να γίνει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η κ. Κατσέλη απαντά ότι..η Ελλάδα χρειάζεται να ανταποκριθεί σε τρεις προκλήσεις: πρώτον πρέπει να αντιμετωπίσει τη θεσμική καθυστέρηση στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της, δεύτερον να βελτιώσει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και, τρίτον, να θέσει σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα φορολογικής είσπραξης.

Ερωτηθείσα τι θα γίνει με τις επενδύσεις στην Ελλάδα και πώς μπορούν αυτές να προχωρήσουν με δεδομένη την κρίση στην ελληνική οικονομία, η κ. Κατσέλη απαντά ότι παρ' όλα τα ελλείμματα, η κυβέρνηση πήρε μία πολύ σημαντική απόφαση: πρόκειται να επαναπροσδιορίσει τις δαπάνες του κράτους ώστε να επιτρέψει με κάθε κόστος τις επενδύσεις. Ο προβλεπόμενος στόχος είναι να ενισχύσουμε την ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, επισημαίνει η υπουργός, τονίζοντας πως «είναι απολύτως απαραίτητο να προσελκύσουμε ρευστότητα στην ελληνική αγορά προκειμένου να αποφύγουμε το κλείσιμο επιχειρήσεων, που έχουν δυσκολίες άντλησης ρευστότητας από τον τραπεζικό τομέα».

Σχετικά με τους τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις η κ. Κατσέλη λέει ότι η Ελλάδα κατέχει μία θέση στρατηγικής σημασίας, έχει ένα πλούσιο κεφάλαιο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τον άνεμο, τον ήλιο κ.α. Περισσότερα από 700 προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων βρίσκονται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομίας, δηλώνει.

«Διαπιστώνουμε ένα ζωηρό ενδιαφέρον γι' αυτόν τον τομέα από ελληνικές εταιρείες αλλά και από ξένες. Έχουμε θέσει δύο στόχους: πρώτον να καλύψουμε το 20% των δικών μας αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τώρα έως το 2020 και δεύτερον να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μία «πλατφόρμα» εξαγωγής προϊόντων πράσινης τεχνολογίας προς τη νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική», αναφέρει η υπουργός.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να πραγματοποιήσει αυτές τις φιλοδοξίες της, η κ. Κατσέλη απαντά ότι η χώρα διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της βιοτεχνολογίας και των τεχνολογιών πληροφόρησης.

Τέλος, σε ερώτηση για τον τουρισμό η κ. Κατσέλη απαντά ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν έναν από τους σημαντικούς πυλώνες για την Ελλάδα. Έχουμε χάσει, αναφέρει, ένα μερίδιο στο κομμάτι του μαζικού τουρισμού. Γι' αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε τα όπλα μας, τονίζει η υπουργός. Από εδώ και πέρα θα επενδύσουμε στην ανάπτυξη ενός τουρισμού περισσότερο υψηλού επιπέδου, επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share