Τέλος στην προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Τέλος στην προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο.

Οριστικό τέλος στον θεσμό της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο βάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Σύμφωνα με την απόφαση (υπ. αριθ.1, παρ. 2010), που εκδόθηκε με πλειοψηφία 8 προς 5 ψήφων και δημοσιεύθηκε χθες, το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης είναι αντισυνταγματικό, καθώς...προσκρούει στις συνταγματικές διατάξεις που επιτάσσουν ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου.

Το ΑΕΔ έλυσε τη διχογνωμία, που είχε προκύψει μετά τις αντιφατικές αποφάσεις, που είχαν εκδώσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα 8 μέλη, που συγκρότησαν την πλειοψηφία, υιοθέτησαν σχετική εισήγηση του συμβούλου της Επικρατείας Ι. Ματζουράνη, σύμφωνα με την οποία το μέτρο πάσχει συνταγματικά. Ανάλογη άποψη είχε εκφράσει και το ΣτΕ.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η προσωποκράτηση αποτελεί μέτρο καταναγκασμού, όχι επί της περιουσίας, αλλά επί του ίδιου του προσώπου του οφειλέτη προκειμένου να εξαναγκαστεί με κάθε μέσο να καταβάλει το χρέος. Ο καταναγκασμός όμως αυτός -τονίζεται στην απόφαση- είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτος, ως αντίθετος στην Αρχή της Προσωπικής Ελευθερίας. Σημειώνεται ακόμα ότι η στέρηση της προσωπικής ελευθερίας δεν μπορεί να επιβληθεί με διοικητικό μέτρο, που αποβλέπει να ασκήσει πίεση για την εξόφληση χρέους, αλλά μόνο ύστερα από καταδίκη από Ποινικό Δικαστήριο.Θυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ ο εκπρόσωπος του Δημοσίου είχε υπεραμυνθεί της διατήρησης της προσωποκράτησης με το επιχείρημα ότι δεν εφαρμόζεται σε όσους αποδεικνύουν ότι έχουν πλήρη οικονομική αδυναμία, καθώς και ότι το μέτρο δεν επιβάλλεται συχνά σε βάρος μεγαλοοφειλετών.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, η προσωποκράτηση για χρέη υποχρεωτικά σταματά, αφού η συγκεκριμένη απόφαση έχει ισχύ νόμου και ερμηνεύει αυθεντικά το Σύνταγμα.Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποφανθεί κάνοντας δεκτή εισήγηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά ότι η προσωποκράτηση είναι συνταγματική για λόγους δημοσίου συμφέροντος.Τέλος, σημειώνεται ότι λίγο πριν από τις εκλογές (4ης Οκτωβρίου), η κυβέρνηση είχε αυξήσει με επείγουσα νομοθετική ρύθμιση το όριο της προσωποκράτησης, από τα 30.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ.
E-Net
Bookmark and Share