Κλείνει -αργά αλλά σταθερά- το spread στα 10ετή, - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Κλείνει -αργά αλλά σταθερά- το spread στα 10ετή,

με επιλεκτικές αγορές από το εξωτερικό.

Με επιλεκτικές αγορές από τις αμερικανικές τράπεζες Morgan Stanley και Citigroup, την HSBC και την Γερμανική Deutsche Bank, ειδικά στην 10ετία κλείνει το spread από τις 374 μονάδες βάσης στις 347 μονάδες βάσης. Το χαμηλό ημέρας ήταν.. 340 μ.β. ενώ σποραδικά πουλάει ελληνικά ομόλογα η JP Morgan.
Το spread έχει κλείσει πάνω από 30 μονάδες βάσης λόγω της προσδοκίας ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα εγκριθεί από την ΕΕ την Τετάρτη. Διαφορετική άποψη διατυπώνει η Goldman Sachs η οποία το ΠΣΑ δεν θα εγκριθεί και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάρει αυστηρότερα μέτρα. Οι όγκοι παραμένουν χαμηλοί στην 10ετία.
Το ΧΑ αντιδρά θετικά μετά την μείωση του spread στα ομόλογα από τις 374 στις 347 μονάδες βάσης με πρωταγωνιστές Alpha, Eurobank και Πειραιώς, θετικά αντιδρά και η Εθνική τράπεζα.
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επικυρωθεί την Τετάρτη από την ΕΕ έστω και με αστερίσκους, εξέλιξη που θα δώσει μια ανάσα αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα καθώς οι κερδοσκόποι θα είναι ετοιμοπόλεμοι.
Η Γερμανία πάντως ξεκάθαρα πέρασε το μήνυμα ότι στηρίζει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδος όπως δήλωσε και ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, ωστόσο η Goldman Sachs θεωρεί ότι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη η έγκριση του.
Η UBS σε έκθεση της αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αλλά υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι.

Bookmark and Share