Πληθωρισμό 3,1% για το 2010 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Πληθωρισμό 3,1% για το 2010

"βλέπει" η Alpha Bank.

«Τα νέα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων του δημόσιου τομέα που εφαρμόζει η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους, και ιδιαίτερα οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, τον καπνό και τα... οινοπνευματώδη ποτά, είχαν αναπόφευκτα αυξητική επίπτωση στον πληθωρισμό με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή», σημειώνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.
Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,8% τον Φεβρουάριο του 2010, από 2,4% τον Ιανουάριο του 2010, όπως σημειώνεται. «Επιπλέον, με τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις αρχές Μαρτίου 2010, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 3,1% τον Μάρτιο και στο 3,5% τον Απρίλιο, ενώ ο μέσος πληθωρισμός το 2010 εκτιμάται τώρα στο 3,1% από 1,2% το 2009 και 4,2% το 2008», αναφέρει η Alpha Bank.
«Με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαίνεται να αποκαθίσταται σταδιακά η πιστοληπτική δυνατότητα του Ελληνικού δημοσίου και γι’ αυτό καταφέραμε να δανειστούμε 5 δισ. ευρώ, με πολύ υψηλό όμως κόστος δανεισμού», αναφέρει η Alpha, εκτιμώντας ότι «το κόστος δανεισμού θα μειωθεί σημαντικά στη συνέχεια αν δεν παρεμποδιστεί η κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε με τη μέθοδο των κινητοποιήσεων των ίδιων ομάδων συμφερόντων που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση»
«Η δημοσιονομική προσαρμογή υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ το 2010, το οποίο πάντως είναι μικρότερο από την αύξηση του ελλείμματος κατά 12 δισ. ευρώ το 2009. Επίσης, μειώσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ ετησίως θα πρέπει να σημειωθούν το 2011 και το 2012 για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κάτω του 2,8% του ΑΕΠ.
Τις μειώσεις αυτές θα πρέπει να τις πραγματοποιήσουμε όχι μόνο διότι οι αγορές δεν μας δανείζουν περισσότερα χρήματα σε προσιτό κόστος, αλλά διότι χωρίς τις ανωτέρω προσαρμογές το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται με συνεχώς αυξανόμενο κόστος δανεισμού και αν ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ τότε καθίσταται ουσιαστικά αυτοτροφοδοτούμενο», αναφέρει η Alpha.
«Επομένως, κάθε έτος που καθυστερούμε στην πραγματοποίηση της αναγκαίας μείωσης του χρέους το ύψος των αναγκαίων περικοπών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο».
Bookmark and Share