Ανακάμπτει το παγκόσμιο εμπόριο +9,5% - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ανακάμπτει το παγκόσμιο εμπόριο +9,5%

Επειτα από μια καταστροφική χρονιά το 2009

Mε ρυθμούς 9,5% προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος το παγκόσμιο εμπόριο, γυρίζοντας σελίδα έπειτα από μια καταστροφική χρονιά, στη διάρκεια της οποίας οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές υπέστησαν τη μεγαλύτερη κατάρρευση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί.
«Οι οικονομολόγοι μας προβλέπουν ανάπτυξη του παγκοσμίου εμπορίου κατά... 9,5% το 2010, με τις εμπορικές συναλλαγές στις αναπτυσσόμενες χώρες να αυξάνονται κατά 11% και στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες στο 7,5%», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι διακρίνουμε -επιτέλους- φως στην άκρη του τούνελ... πρόκειται για μια ιδιαιτέρως θετική πρόβλεψη, καθώς και καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Λαμί. Στη διάρκεια του 2009, το παγκόσμιο εμπόριο είχε «βουλιάξει» κατά 12%, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο Πάτρικ Λόου, κορυφαίος οικονομολόγος του ΠΟΕ, τόνισε ότι οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης 9,5% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών το 2010 χρειάζεται να επαναληφθούν και το 2011, έτσι ώστε η παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει στα επίπεδα κορύφωσης των εμπορικών συναλλαγών που είχαν καταγραφεί το 2008, πριν από την κρίση.

Εν μέσω της δραματικής μείωσης των εμπορικών συναλλαγών πέρυσι, η Κίνα υποσκέλισε τη Γερμανία και αναδείχθηκε η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο, με εξαγωγές ύψους 1,20 τρισ. δολαρίων το 2009, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΕ. Η Γερμανία εξήγαγε αγαθά, αξίας 1,12 τρισ. δολαρίων, με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση, με εξαγωγές 1,06 τρισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προειδοποίησε τη Γερμανία ότι θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές, ως βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

1 σχόλιο:

Bookmark and Share