Κρίση της Ευρώπης» χαρακτηρίζεται η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας σε άρθρο γνώμης της κ. Ζου Χονγκ (Zhou Hong), Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «People's Daily» , στο οποίο διατυπώνεται η άποψη ότι η κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας...ανέδειξε το θεσμικό έλλειμμα της Ε.Ε.
Η κ. Zου υποστηρίζει ότι «η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη, καθώς το μερίδιο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή Οικονομία είναι πολύ μικρό, και επομένως, είναι περιορισμένη και η επίδραση της οικονομικής κρίσης της χώρας στην Ευρωζώνη». Παράλληλα, προσθέτει, «η Ελλάδα διαθέτει ένα σχετικά σταθερό τραπεζικό σύστημα, έχει αναπτύξει τη ναυτιλία και τον τουρισμό, και αν η ελληνική Κυβέρνηση, με την υποστήριξη των άλλων μελών της Ευρωζώνης, εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα μέτρα λιτότητας, τότε η χώρα θα ανακάμψει σύντομα».
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομική κρίση δεν είναι απλώς δημοσιονομική, αλλά συνδέεται και με τις κινήσεις των κερδοσκόπων κατά του ευρώ, καθώς και με τις ενέργειες των διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «κατηγορούνται ότι αντέδρασαν με καθυστέρηση στην κρίση, αλλά υπερέβαλαν στην αντίδρασή τους για την κρίση», ενώ «επειδή απέτυχαν να προβλέψουν τις εξελίξεις στο Ντουμπάι, επέμειναν στην κατάσταση της Ελλάδας, για να προασπίσουν την αξιοπιστία τους». Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Zου προτείνει τη συγκρότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού αξιολόγησης, που «θα αποτρέψει τη χειραγώγηση από τους διεθνείς οίκους».
Εξάλλου, στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι η λύση στο πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας πρέπει να προέλθει από την Ε.Ε., τα μέλη της οποίας «ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κάτι που αντιτίθεται στα εθνικά συμφέροντά τους ή στα ευρύτερα συμφέροντα της Ευρωζώνης, πρέπει να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα και όχι να την απομακρύνουν από την Ευρωζώνη».
Το άρθρο ολοκληρώνεται με αναφορά στην πρόταση δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με την επισήμανση ότι «είναι μακρύς ο δρόμος για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά η πορεία ενοποίησης της Ε.Ε. συνίσταται στην αντιμετώπιση προκλήσεων και στην υπέρβαση εμποδίων. Ο κανόνας στην Ε.Ε. είναι η διαρκής βελτίωση και όχι η επιδείνωση».
Στο άρθρο της εφημερίδας «People's Daily» παρατίθενται δηλώσεις:
- «του Αντιπροέδρου της Ε.Κ.Τ., Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητική» την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, και πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος επέκτασης του προβλήματος είναι πολύ μικρός"
- «του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), Πέτρου Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κυβέρνησης για δάνειο ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Στην έκδοση του νέου επταετούς κοινοπρακτικού ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρονται:
- «ανταποκρίσεις του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων «Ξινούα» (Xinhua) από την Αθήνα (τίτλοι: «Debt-ridden Greece to issue state bond after EU members agree to help», «Greece's new state bonds issue closes with 'positive results': Government» - ανάρτηση και σε ιστοσελίδα ε/φ Global Times, τηλεοπτικού σταθμού CCTV)
- «δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού «CCTV» (τίτλος: «Greece issues 7-year bond")
- «άρθρο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδα «China Daily» (τίτλος:"Greece to make debt offering")
- «άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «People's Daily» (τίτλος: «Greece to launch euro bond issue").
Στις ανταποκρίσεις του πρακτορείου ειδήσεων «Ξινούα», η έκδοση του ομολόγου χαρακτηρίζεται «πρώτη δοκιμασία της αντίδρασης των αγορών μετά από την απόφαση των μελών της Ευρωζώνης να στηρίξουν την Ελλάδα».
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην απόφαση του οίκου Fitch να διατηρήσει τις αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, και παρατίθενται δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν, υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρόνος, και χαρακτήρισε τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής Οικονομίας «αξιόπιστη απειλή» προς όσους προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην χρειασθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, και πρόσθεσε ότι η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. δεν συνεπάγεται τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας.
Σε άρθρο στην εφημερίδα «South China Morning Post» (τίτλος: «Greek PM weighs right time to approach market» - αναδημοσίευση από πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg) επισημαίνεται ότι «ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης να αντλήσει δάνειο μέχρι το τέλος Μαΐου, θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου τη δημοσιονομική κρίση, και να προκαλέσει τη χρήση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής Οικονομίας».ΑΠΕ
Post Top Ad
Τρίτη 30 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Αναφορές στην ελληνική οικονομία από τα Κινέζικα ΜΜΕ.