μετά τον τραγικό θάνατο του άτυχου βρέφους απ΄την Κοζάνη την περασμένη εβδομάδα.
Το σοκ για τον άδικο θάνατο του μικρού Γιάννη Μωυσιάδη προκάλεσε ένα κύμα αναστάτωσης στην τοπική κοινωνία της Κοζάνης. Εως χθες, περισσότεροι από 6.000 χρήστες του Διαδικτύου ζήτησαν μέσω του facebook «να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο του βρέφους», ενώ περισσότεροι από 1.500 απαιτούν την πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων της Δ. Μακεδονίας, καλώντας σε κινητοποίηση στην πλατεία της Κοζάνης.
Η περίπτωση του 12μηνου βρέφους που...μεταφέρθηκε με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο της Βέροιας καθώς δεν λειτουργούν οι παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και πέθανε λίγες μέρες αργότερα στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η περιπέτεια, τον Ιανουάριο, ενός ζευγαριού από την Καλαμιά Κοζάνης που κινδύνεψε για τον ίδιο λόγο να χάσει το παιδί του, ανέδειξαν τη γύμνια του συστήματος υγείας στην Περιφέρεια.
Η κατάσταση στα πέντε νοσοκομεία των τεσσάρων νομών της Δ. Μακεδονίας περιγράφεται μόνο ως δραματική, «εγκυμονώντας καθημερινά κινδύνους για όλους τους χρήστες υπηρεσιών υγείας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δ. Μακεδονίας κ. Συριανός Καχλάν. Αρκετές κλινικές λόγω έλλειψης γιατρών βάσει του ν. 3754 –που συνεπάγεται κατά μέσον όρο 5 γιατροί σε κάθε κλινική– έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν. «Εχουν μετατραπεί σε εξωτερικά ιατρεία, αφού συνήθως διαθέτουν μόνο ένα γιατρό. Ετσι, το νοσοκομείο δεν μπορεί να δεχθεί ασθενείς για νοσηλεία, ανέφερε ο κ. Καχλάν σε συνέντευξη Τύπου για το τραγικό περιστατικό. Αποτέλεσμα, ο γιγαντισμός των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και η αναζήτηση περίθαλψης σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Η αναστολή λειτουργίας μιας κλινικής λόγω των «κενών» συμπαρασύρει συνήθως και άλλες κλινικές του ίδιου νοσοκομείου. Στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο Κοζάνης δεν λειτουργούν η Παιδιατρική και η Μαιευτική. Υπολειτουργούν η Καρδιολογική και η Παθολογική. Λόγω μετακίνησης του παθολόγου - διαβητολόγου στην Παθολογική έκλεισε το Διαβητολογικό Ιατρείο αφήνοντας μετέωρους 5.500 ασθενείς. Παράλληλα έκλεισε και το Ογκολογικό Ιατρείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο της Φλώρινας δεν διαθέτει Μαιευτική Κλινική παρ’ όλο που είναι νομός με μεγάλο αριθμό γεννήσεων και τον μεγαλύτερο Σύλλογο Πολυτέκνων της χώρας. Καθώς το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας δεν διαθέτει Παιδιατρική, οι επίτοκες της Φλώρινας οδηγούνται στο νοσοκομείο Εδεσσας. Η Χειρουργική στο νοσοκομείο Καστοριάς για 10 ημέρες τον μήνα δεν μπορούν να χειρουργήσουν ελλείψει αναισθησιολόγων - ακτινολόγων. Προχθές ανακοινώθηκε η (προσωρινή;) αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών.Πηγή Καθημερινή.
Post Top Ad
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Αγανάκτηση για τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας