Τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ζήτημα των χρεών των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ προς το Δημόσιο επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι... η Κυβέρνηση είναι αντίθετη «... στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών» και προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης πολιτιστικών και αθλητικών οργανισμών, αλλά και τη σταδιακή διακοπή της επιχορήγησης των ΠΑΕ και ΚΑΕ από το κράτος ή εποπτευόμενους οργανισμούς, όπως ο ΟΠΑΠ.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πλαίσιο στο οποίο οικοδομήθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός στην Ελλάδα έχει αγγίξει τα όριά του. Εχουμε υπερχρεωμένες αθλητικές εταιρείες, η πλειοψηφία των οποίων με την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2190 "περί ανωνύμων εταιρειών" θα έπρεπε να είχαν κλείσει» ανέφερε αρχικά ο κ. Σαχινίδης και συνέχισε: «Είμαστε αντίθετοι στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών, που πολύ λίγα απέδωσαν στο παρελθόν. Πράττουμε το αυτονόητο, διενεργούμε ελέγχους και όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις της νομοθεσίας επιβάλλουμε κυρώσεις».
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από το 1998 έχουν επιβληθεί σε ΠΑΕ και ΚΑΕ πρόστιμα ύψους 26 εκ. ευρώ (ποσό που αφορά το κεφάλαιο, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις) και από αυτά έχουν εισπραχθεί μόλις τρία εκατομμύρια, ενώ οι οφειλές, για τις οποίες έχει υπάρξει ρύθμιση, ανέρχονται περίπου στα 37 εκ. ευρώ. Για το θέμα της χρηματοδότησης ανέφερε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μητρώου εισηγούμενων φορέων, που θα πρέπει να καταθέτουν μια σειρά στοιχείων για να πάρουν την επιχορήγηση, και στη συνέχεια τόνισε: «Για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, βούληση του αρμόδιου Υποργείου είναι να σταματήσει σταδιακά κάθε μορφή άμεσης χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο ή τους εποπτευόμενους οργανισμούς ή εταιρείες. Η όποια χρηματοδότησή τους στο μέλλον θα γίνεται μόνο έμμεσα. Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ δεν θα γίνεται χορηγός μιας ΠΑΕ, αλλά, αν πρόκειται για επιχορήγηση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα γίνεται χορηγός του πρωταθλήματος και θα διαφημίζεται απ΄ όλες τις ΠΑΕ και όλες οι ομάδες θα επωφελούνται από τη χορηγία αυτή».
Ο βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος κατέθεσε την επερώτηση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ανώνυμων εταιρειών, που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα προστασίας την πολιτική δύναμη που τους δίνουν οι οργανωμένοι οπαδοί, έχουν αποκτήσει ένα καθεστώς φορολογικής και ασφαλιστικής ασυλίας. Ελεγχοι δεν γίνονται, πρόστιμα καταγράφονται, αλλά δεν εισπράττονται, υπάρχει τεράστια διαρροή εσόδων, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εικονικά συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει... Το αίτημά μου είναι απλό. Δεν είναι δυνατόν να λέτε στον μισθωτό και στο συνταξιούχο σου κόβω ένα μισθό, μέσω περικοπών αμοιβών και επιδομάτων, σου κόβω και άλλον ένα μισθό μέσω αύξησης φόρων, αλλά αυτοί οι ισχυροί θα συνεχίσουν να είναι στο απυρόβλητο. Χρειάζονται δραστικά μέτρα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξει και ο νόμος για το από πού ελέγχονται αυτές οι ανώνυμες εταιρείες. Πιστεύω ότι το πρώην ΣΔΟΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση εκεί».
Στη δευτερολογία του, ο Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρθηκε στους ελέγχους που έγιναν την περασμένη εβδομάδα (5/3) στις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και είπε ότι διαπιστώθηκαν συγκεντρωτικά: «Μη απόδοση ΦΠΑ 1.305.000 ευρώ. Μη απόδοση παρακρατουμένων φόρων 5.247.000 ευρώ. Σύνολο μη αποδοθέντων φόρων 6.5 εκ. ευρώ περίπου». Αποκάλυψε επίσης ότι κατασχέθηκαν από ορισμένες ΠΑΕ συμβόλαια ποδοσφαιριστών, στα οποία πιθανολογείται ότι υπήρξε απόκρυψη των πραγματικών αποδοχών και τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.
Post Top Ad
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Συζήτηση στη Βουλή για τα χρέη των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών.