"είναι εντυπωσιακό, οι χώρες στις οποίες ανήκουν οι κερδοσκοπούσες εταιρίες και λειτουργούν δεκαετίες, μόλις τώρα ανακάλυψαν τις κερδοσκοπικές τάσεις τους.."
Tελευταία πολύ κουβεντιάζεται, και μάλιστα αρνητικά, ότι η αγορά χρήματος λειτουργεί κερδοσκοπικά, εκμεταλλεύεται καταστάσεις και χρεώνει με υψηλά επιτόκια χώρες οι οποίες προσφεύγουν σε δανεισμό, με την έκδοση ετήσιων ή μακροχρόνιας διάρκειας ομόλογα. Μάλιστα, η δική μας χώρα ανέλαβε διεθνή πρωτοβουλία να μπουν κανόνες στην αγορά χρήματος καi οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ακόμα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τάχθηκε υπέρ της παρέμβασης, για να...περιοριστούν οι κερδοσκόποι. Οι «κερδοσκόποι» δεν είναι πλανόδιοι τοκογλύφοι, είναι μεγάλες εταιρίες, με προϋπολογισμούς και κύκλο εργασιών πολλαπλάσιο της χώρας μας, έχουν την έδρα τους και λειτουργούν στις χώρες αυτές των οποίων οι ηγέτες, λέγεται, συμφώνησαν να μπουν κανόνες, μετά την αποκάλυψή τους από την Ελλάδα. Είναι εντυπωσιακό, οι χώρες στις οποίες ανήκουν οι κερδοσκοπούσες εταιρίες και λειτουργούν δεκαετίες, μόλις τώρα ανακάλυψαν τις κερδοσκοπικές τάσεις τους!
Αλλά τι είναι κερδοσκοπία; Να παίρνεις παράνομα ποσά που δεν τα δικαιούσαι. Βλέποντας τα επιτόκια τον τελευταίο καιρό μέσα στην οικονομική κρίση, η μόνη χώρα που δανείζεται, με πολύ υψηλό επιτόκιο είναι η Ελλάδα. Aντίθετα, άλλες χώρες στο ίδιο χρονικό διάστημα, για τα ίδια ομόλογα, της ίδιας διάρκειας και συνθήκες οικονομίας με σαφώς δυσμενέστερους δείκτες από αυτούς τη δικής μας χώρας, δανείζονται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση δανεισμού, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Προσέφεραν ομόλογα η Ελλάδα και η Ισπανία. H Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο 6,38%, ενώ η Ισπανία μόλις με 3,0%. Τον προηγούμενο μήνα η Ελλάδα δανείστηκε με 6,2%, ενώ η Ιρλανδία με επιτόκιο 3,5%.
Μεγαλύτερα δημοσιονομικά ανοίγματα και μεγαλύτερο δημόσιο χρέος συγκριτικά με την Ελλάδα έχουν η Ιαπωνία, το 2000 135,4% του ΑΕΠ, δεν μειώθηκε ολόκληρη τη δεκαετία, το έλλειμμά της ήταν το 2009 -10,5%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν έλλειμμα 12,5% το 2009 και 10% είναι πρόβλεψη για το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι 179% του ΑΕΠ, ο μέσος όρος της ευρωζώνης 175%. Μεγαλύτερο δημόσιο χρέος από αυτό που έχει η Ελλάδα έχουν: η Ολλανδία 234% του ΑΕΠ, το Βέλγιο 219% του ΑΕΠ, η Πορτογαλία 197% του ΑΕΠ, η Ισπανία 207% του ΑΕΠ, η Ιρλανδία 222% του ΑΕΠ, η Ιταλία 194% του ΑΕΠ κ.ά. Καμία από τις χώρες αυτές δεν δανείστηκε με επιτόκιο συγκρίσιμο των ελληνικών ομολόγων.
Σε όλες τις περιπτώσεις που δανείστηκε η χώρα μας υπήρχε μεγάλη διαφορά μονάδας βάσης από τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία κ.ο.κ. Επομένως το πρόβλημα δεν είναι οι «κερδοσκόποι», οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος μόνο της δικής μας χώρας. Aυτό που αξιολογείται είναι ο βαθμός κινδύνου πτώχευσης ή αναστολής πληρωμών της κάθε χώρας που καλύπτουν τα CDS (Credit Default Swaps) και εκεί πρέπει να δούμε το πρόβλημα...
E.Λαζαρίδης
Post Top Ad
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Περί διεθνούς κερδοσκοπίας..