Τεταμένο το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, να εγκρίνει την Πέμπτη το νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, από τους Τούρκους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επικεφαλής του... Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε από τη Γουατεμάλα ότι, "η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εργαστεί "πολύ σκληρά" προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζει τη σφαγή των Αρμενίων "γενοκτονία".
Όπως είπε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, "η κυβέρνηση Ομπάμα θα επιδιώξει την αποτροπή της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί του κειμένου στη Βουλή των Αντιπροσώπων".
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα πρέπει να αποφασίσει εάν η μη δεσμευτική απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία.
Η Άγκυρα προειδοποίησε ότι εάν το κείμενο υπερψηφιστεί αυτό θα έβλαπτε σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες-μέλη του NATO.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αντιταχθεί στην υπερψήφιση του κειμένου, με το επιχείρημα ότι μπορεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες "συμφιλίωσης" Τουρκίας-Αρμενίας, τις οποίες στηρίζει η Ουάσινγκτον.
Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη για να τον καθησυχάσει, ενώ ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ναμίκ Ταν ανεκλήθη στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις μετά την έγκριση του κειμένου από την Επιτροπή σε μια οριακή ψηφοφορία (23-22).
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και πρόσθεσε πως αυτή η απόφαση θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.
"Όσοι μας παρακολουθούν επί χρόνια, γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει αποφάσεις υπό καθεστώς πίεσης", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και επισήμανε πως "το αμερικανικό ψήφισμα υπονομεύει τις προσπάθειες σταθεροποίησης στο Νότιο Καύκασο. "Η απόφαση αυτή δεν θα φέρει ειρήνη στον Καύκασο", κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν «αντίποινα» προς τις ΗΠΑ, ο Νταβούτογλου δήλωσε: "πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας. Θα μιλήσουμε με τον προέδρό μας και τον πρωθυπουργό μας αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για συγκεκριμένα μέτρα".
Σχετικά με τις επιπτώσεις της υιοθετήτησης του ψηφίσματος στις σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις ειρηνευτικές προσπάθειες, ωστόσο τόνισε πως υπονομεύεται η διαδικασία επικύρωσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση της συμφωνίας που συνήφθη πρόσφατα με το Γερεβάν.
Την απόφαση καταδίκασε και το Αζερμπαϊτζάν, χώρα-σύμμαχος της Τουρκίας. Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση των Αζέρων "το ψήφισμα αποτελεί πλήγμα για την περιφερειακή σταθερότητα και μπορεί να «επαναφέρει στο μηδέν» τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη διευθέτηση της σύγκρουσης σχετικά με το θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ".
Οι Αρμένιοι θεωρούν ότι η συστηματική οργανωμένη σφαγή 1,5 εκατ. ανθρώπων από τους Οθωμανούς στην διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οφείλει να χαρακτηριστεί γενοκτονία.
Η Άγκυρα διαψεύδει ότι επρόκειτο για γενοκτονία, υποστηρίζοντας πως ο αριθμός των Αρμενίων που χάθηκαν στη σφαγή ήταν πολύ μικρότερος και ότι δεν ήταν οργανωμένη αλλά αποτέλεσμα ταραχών που έπληξαν και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες την εποχή εκείνη.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει ένταση και στις σχέσεις της Τουρκίας με Ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά τη Γαλλία.
Post Top Ad
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Πάγος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις..