Η κοινωνική και οικονομική ισορροπία θα κριθεί στα "τεκμήρια". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Η κοινωνική και οικονομική ισορροπία θα κριθεί στα "τεκμήρια".

..με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την κοινή γνώμη ότι για την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους, τα πράγματι μεγάλα βάρη θα κατανεμηθούν δίκαια,αλλιώς...

Γρίφος παραμένει, ακόμα, ο φετινός φορολογικός νόμος και τούτο παρά τον κρισιμότατο ρόλο που θα έχει στην πορεία της χώρας μας, από κάθε άποψη. Στο μέτωπο αυτό θα κριθεί αν η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, από 12,7% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι, σε 8,7% φέτος, τιμώντας έτσι τις υποχρεώσεις της προς κάθε κατεύθυνση.
Δεδομένου δε ότι το «πακέτο» των...
πρόσθετων μέτρων -που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ψήφισε πρόσφατα η Βουλή- είναι μεν αναγκαίο αλλά εμφανώς αδικεί μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού, οι ρυθμίσεις του κυοφορούμενου φορολογικού νομοσχεδίου θα έχουν και τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο, να αποκαταστήσουν το αίσθημα της δικαιοσύνης.

Και ενώ η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει ότι τα πρόσθετα μέτρα ήταν αναγκαία, είναι εξίσου εμφανές ότι τα θεωρεί και άδικα, αφού το κύριο βάρος πέφτει στις πλάτες μισθωτών και καταναλωτών, χωρίς καμία πρόβλεψη για σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Απομένει λοιπόν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει και να πείσει την κοινή γνώμη ότι για την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους, τα πράγματι μεγάλα βάρη θα κατανεμηθούν δίκαια.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, το ισχυρότερο μέσο που σχεδιάζεται για τη δίκαιη κατανομή των βαρών από τους νέους φόρους, είναι τα τεκμήρια διαβίωσης.

Στο μέτωπο πάντως αυτό δεν θα κριθεί μόνο η αίσθηση δικαίου που θα αποκομίσει ή όχι η κοινή γνώμη, αλλά και η αποτελεσματικότητα των μέτρων συνολικά.

Είναι προφανώς αδύνατο να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα επιπλέον δημόσια έσοδα, χωρίς να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η φοροδιαφυγή. Να θυμίσουμε ότι το μέγεθος της εξοικονόμησης πόρων, στο οποίο αναφερόμαστε, αγγίζει περίπου τις δέκα εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αφού το έλλειμμα, από 12,7% το 2009, πρέπει να περιοριστεί σε κάτω του 3% το 2012. Δηλαδή περί τα 25 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τέλος, με δεδομένη την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τα αποτελεσματικά τεκμήρια είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί και η κοινωνική αντίδραση, που διαφορετικά ίσως πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.















naftemporiki


Bookmark and Share