γράφουν οι New York Times,
σε μια απ΄τις ρεαλιστικότερες -δυστυχώς..- αναλύσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας,που έχουν δημοσιευθεί τελευταία στο διεθνή Τύπο:
"Οι φούσκες έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα όπως και πριν την χρηματοπιστωτική κρίση. Τα βασικά ερωτήματα σήμερα, σύμφωνα με τους Νew York Times είναι τα εξής:
1) μπορεί κανείς να εντοπίσει τις φούσκες;
2) μπορούν να κάνουν κάτι οι πολιτικοί για τις...σκάσουν με το μαλακό;
3) μπορεί κανείς να βγάλει χρήματα όταν πλέουν σκάσουν;
Απαντήσεις:
1) ο εντοπισμός μιας φούσκας ρευστού μπορεί να είναι δύσκολος αλλά μπορεί κανείς να αντιληφθεί μια οικονομική κατάσταση που νοσεί και υποστηρίζεται από φτηνή πίστωση.
2) Οι πολιτικοί δεν αντιδρούν γιατί οι φούσκες είναι η πολιτική τους δύναμη.
3) Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει να κάνει περισσότερο με τον παράγοντα τύχη και όχι με τις ικανότητες. Για να καταλάβουμε για τι μιλάμε ας πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας. Φαινομενικά είναι περίεργο να μιλάμε για μια οικονομία φούσκα από τη στιγμή που η χώρα έχει εξαγγείλει τα μέτρα λιτότητας και προσπαθεί να βγει από την κρίση με τη βοήθεια των γειτόνων της. Το βασικό όμως να θυμάται κανείς για τις φούσκες είναι ότι ο κυριότερος παράγοντας είναι τα νούμερα.
Μέχρι το τέλος του 2011 το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει το δημοσίευμα θα είναι γύρω στο 150% του ΑΕΠ της (βάσει ειδικής αναφοράς του ΔΝΤ). Περίπου το 80% του χρέους της βρίσκεται σε ξένα χέρια και ένα μεγάλο μέρος του συγκεκριμένα στα χέρια Γάλλων και Γερμανών. Για κάθε αύξηση του επιτοκίου κατά 1%, η Ελλάδα πρέπει να στέλνει στους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου 1.2% του ΑΕΠ της επιπλέον. Ας υποθέσουμε ότι το επιτόκιο αυξάνεται κατά 10%. Αυτό θα ήταν ένα χαμηλό ποσό για μια χώρα που έχει την υψηλότερη αναλογία χρέους επί του ΑΕΠ στον κόσμο, μια χώρα που ακόμα και με τα «μέτρα επιτήρησης» συνεχίζει να αναχρηματοδοτεί ακόμα και τα επιτόκια του χρέους από ξένα χέρια ενώ προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρώπης.
Αν είχε επιτόκιο 10%, θα έπρεπε να στέλνει στο εξωτερικό 12% του ΑΕΠ ετησίως.
Μόνο αν κοιτάξει τα νούμερα κανείς θα δει ότι αν φαίνεται το χρέος είναι τεράστιο ως ποσοστό του ΑΕΠ, τότε μια απίστευτη πτώση έπεται. Με αυτή τη συλλογιστική, η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει εκτός και αν οι Ευρωπαίοι την βοηθήσουν αδρά άμεσα ή αν επιβάλει πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Το πιθανότερο είναι ότι και τα δύο είναι απαραίτητα.
Δεδομένου λοιπόν ότι το ελληνικό χρέος είναι μια απόλυτη φούσκα, θα πρέπει να αναμένουμε οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να βάλουν το χεράκι τους να την …ξεφουσκώσουν; Σε καμία περίπτωση. Για την ακρίβεια η ανακριβής δήλωση του επικεφαλούς του ΔΝΤ πρόσφατα φούσκωσε περισσότερο τη φούσκα και λείανε το δρόμο για μεγαλύτερη πτώση στο μέλλον. Από ότι φαίνεται, Γερμανοί και Γάλλοι παροτρύνουν τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία καθώς και άτομα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα παρόλο που οι πολιτικοί σίγουρα γνωρίζουν ότι πρόκειται για Ponzi scheme (απάτη τύπου Μάντοφ).
Στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτό που μπορεί να επιτευχθεί κατά αυτόν τον τρόπο είναι να αναβληθεί η κρίση. Στη χειρότερη αυτό που γίνεται είναι άνθρωποι χωρίς γνώσεις της αγοράς θα αγοράσουν ομόλογα τη στιγμή που οι γνώστες θα την…κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια.Η υποκρισία δηλαδή στο έπακρον συνεχίζει το δημοσίευμα. Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί βοηθούν τους κερδοσκόπους να βγάλουν χρήματα και αυτό είναι ανεύθυνο.
Η λύση είναι η εξής:
1) Έλληνες και Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν: θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ ή όχι;
2) Αν ναι, οι Έλληνες θα πρέπει να καταστρώσουν ένα σοβαρό σχέδιο για να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Οποιοδήποτε πρόταση μέτρων δεν θα είναι αξιόπιστη για τα πρώτα χρόνια οπότε θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Όχι να δώσουν 20 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά 180 δισεκατομμύρια, ολόκληρο το ποσό που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
3) Αν δεν θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, θα πρέπει να αρχίσουν να συντάσσουν έναν τρόπο για την αποχώρησή της. Οι Βορειοευρωπαίοι θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρήματα των τραπεζών τους που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Το χρέος που τώρα υπολογίζεται σε ευρώ θα πρέπει να μετατραπεί σε δραχμές οπότε θα διογκωθεί. Θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά όσο συνεχίζεται αυτή η φούσκα, τόσο πιο σωστή φαίνεται να είναι αυτή η «μη χείρον βέλτιστον» πρόταση.
Ανεξαρτήτως του κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι, το ΔΝΤ θα πρέπει να επιτηρεί την κατάσταση και να επωμιστεί και αυτό λίγο από το χρηματικό βάρος.
Η απόλυτη απάτη που γίνεται μπροστά στα μάτια μας-αφού οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες έχουν κάνει ένα σοβαρό βήμα για την εξυγίανση της οικονομίας και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα-αποδεικνύει ότι δεν έχουν την πολιτική ικανότητα να δουν ρεαλιστικά το θέμα. Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι οι Έλληνες όντως έχουν μια αξιόπιστη πρόταση για να βγουν από την δυσχερέστατη οικονομική τους κατάσταση;
Μόνο το ΔΝΤ είναι αξιόπιστο να αντιμετωπίσει την κρίση-βέβαια αν συνεχίσουν οι δηλώσεις των ανώτερων στελεχών του να είναι καθησυχαστικές προς τους Έλληνες, θα χάσει και αυτό την αξιοπιστία του.
Αν δεν γίνει κάτι από τα παραπάνω, τότε δέστε τις ζώνες σας. Είδαμε πως τα πήγαν στις εξετάσεις οι Ευρωπαίοι: Δεν προσέχουν καθόλου. Είναι απερίσκεπτοι..".
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://economix.blogs.nytimes.com/2010/03/11/greece-the-latest-and-greatest-bubble/?hp
Post Top Ad
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Ελλάδα:"H τελευταία και μεγαλύτερη φούσκα"