- Με 8,23% θα δανειζόταν σήμερα η Ελλάδα.
- Καταρρέει το ευρώ.
Αν σήμερα αποφάσιζε να δανειστεί το Δημόσιο αυτό θα γινόταν με...επιτόκιο που θα άγγιζε το 8,23% υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Μόλις σήμερα ξεκίνησαν οι επαφές της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ και ήδη, μία μία οι χώρες με πρώτη τη Γαλλία σπεύδουν να ανακοινώσουν το ύψος της βοήθειάς τους προς στην Ελλάδα. Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι τα funds παίζουν το τελευταίο τους χαρτί απογειώνοντας τα spreads και εκβιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ελληνική κυβέρνηση να κάνει χρήση της βοήθειας. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά των ομολόγων από τη στιγμή που η κυβέρνηση έρθει τελικά σε συμφωνία με τους διεθνείς οργανισμούς. Την ίδια ώρα, ορατές είναι οι συνέπειες και για το κοινό ευρωπαίκό νόμισμα που υποχωρεί στα 1,3408 σε σχέση με το δολάριο.
Στο Χ.Α. οι επενδυτές έχουν «παγώσει», με τις συναλλαγές να παραμένουν υποτονικές, στα επίπεδα των 65 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες είναι μεγάλες για μία ακόμα συνεδρίαση στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση 3,79% για την Alpha, 3,58% για την Πειραιώς, 3,04% για τη Eurobank, ενώ στο «κόκκινο» πέρασε και η ΕΤΕ με απώλειες 2,20%, όταν νωρίτερα ενισχυόταν. Για την εικόνα στο ταμπλό, ούτε λόγος να γίνεται, αφού 103 μετοχές υποχωρούν και μόλις 43 ενισχύονται.
"Μην αγοράζετε ελληνικά ομόλογα", λέει η UBS
Μην αγοράζετε ελληνικά ομόλογα πριν εκταμιευθεί το πακέτο βοήθειας, συστήνει σε νέα έκθεσή τη η UBS στους επενδυτές, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως πλέον, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κυρήξει στάση πληρωμών, δεν υπάρχει.
Οπως τονίζει ο οίκος, μόνο όταν η Ελλάδα προχωρήσει και πάρει την βοήθεια του πακέτου της ΕΕ και του ΔΝΤ, η τοποθέτηση στα κρατικά ομόλογα της χώρας δεν θα ενέχει ρίσκο.
Σύμφωνα με την UBS, μετά το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με ΕΕ-ΔΝΤ και ΕΚΤ, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης είναι ένα βέβαιο στοίχημα. Ετσι, ανεξάρτητα με το τί αποτιμά σήμερα η αγορά, το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας μετα από αυτήν την κίνηση, απομακρύνεται σημεντικά.
Τέλος, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει πως εκτιμά ότι τα spreads δεν αναμένεται να μειωθούν άμεσα, κι έτσο οι ευκαιρίες για τοποθετήσεις στα greek bonds, θα είναι πολλές, ακόμα και μετά την εκταμίευση της στήριξης.