- "Αδιαμφισβήτη επιτυχία" λένε οι αναλυτές.
Το επιτόκιο για την εξάμηνη έκδοση διαμορφώθηκε στο.. 4,55% και για το έτος στο 4,85%. Η εξάμηνο έκδοση καλύφθηκε 7,7 φορές και η ετήσια κατά 6,5 φορές.
Σημειώνεται πως η προηγούμενη έκδοση που είχε κάνει το ελληνικό δημόσιο με έντοκα γραμμάτια το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,38% και με συντελεστή κάλυψης 4,87. Η ετήσια είχε επιτόκιο 2,20% και καλύφθηκε 3,05 φορές. Συνολικά, άντλησε 1,56 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,2 δισ. ευρώ.
Τι λένε οι αναλυτές
"Είναι επιτυχία, με μεγάλη υπερκάλυψη, και αυτό είναι πιθανό να μετριάσει τις ανησυχίες των αγορών για αποχή αγοραστών στην Ελλάδα. Είναι μία θετική υποδοχή των όρων του μηχανισμού στήριξης που έγιναν γνωστοί το Σαββατοκύριακο. Αλλά ξεκάθαρα οι αποδόσεις συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές και οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις παραμένουν πολύ υψηλές ακόμα και με βάση τα τελευταία δεδομένα. Άρα δεν αλλάζει ουσιαστικά την υφιστάμενη κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία έχει μπροστά της δύσκολες ώρες, αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση και αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αναμένω ότι τα επιτόκια των ομολόγων θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμη", επισημαίνει σχολιάζοντας τη σημερινή δημοπρασία ο Βen Μay της Capital Economics.
"Η έκδοση ήταν πολύ επιτυχημένη. Η Ελλάδα άντλησε περισσότερα κεφάλαια από ό,τι είχε αρχικά ανακοινώσει και η έκδοση υπερκαλύφθηκε πολλές φορές", σημειώνει ο Ιωάννης Σοκος της BNP Paribas.
"Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακά υψηλή. Συγκριτικά με τις αποδόσεις που ίσως περίμενε κανείς από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς στην δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις ήταν πολύ χαμηλές. Ωστόσο, η απόδοση ήταν πολύ ελκυστική για τους επενδυτές. Μιλάμε για αποδόσεις 4 και 4,5% για έξι μήνες. Μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών του σχεδίου στήριξης, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα για τους επόμενους 12 μήνες. Άρα έχουμε ένα μέλος της ΕΕ που δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας για την περίοδο διάρκειας των ομολόγων και καταβάλει απόδοση 4,5%. Αυτό είναι εντυπωσιακό, θα πρέπει κανείς να το εκμεταλλευτεί... Εάν η Γερμανία πουλούσε εξάμηνα ΕΓΔ θα πλήρωνε 0,4%. Οι επενδυτές μπορούν να είναι ικανοποιημένοι που η δημοπρασία των ΕΓΔ έγινε τόσο γρήγορα μετά το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζει ο Kornelius Purps της Unicredit.
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Αν και η απόφαση του Eurogroup δεν έκανε καλό μόνο στις μετοχές και στα spreads των… «κλασσικών» 10ετών ομολόγων, αλλά και στις αποδόσεις των έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες μειώθηκαν με μορφή βουτιάς χθες από τα ύψη στα οποία είχαν βρεθεί τις πρηγούμενες ημέρες, ενόψει της σημερίνης δημοπρασίας εξάμηνων και ετήσιων γραμματίων, το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΓΔ συνεχίζει να διαμορφώνεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε αυτά που διαμορφώνονταν στο peak της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, στα μέσα δηλαδή του 2008.
Ο ΟΔΔΗΧ ξεκινά λοιπόν σήμερα τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με σκοπό την άντληση 600 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία ΕΓΔ 26 εβδομάδων (λήξεως 15 Οκτωβρίου 2010) και άλλων 600 εκατ. ευρώ τη δημοπρασία 52 εβδομάδων (λήξεως 15 Απριλίου 2011). Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 (Τ+3) και για τους δύο δημοπρατούμενους τίτλους.Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.
Το σημαντικό σίγουρα είναι πως η έκδοση θα γίνει με πολύ χαμηλότερο κόστος. Συγκεκριμένα, χθες η απόδοση των ετήσιων έντοκων γραμματίων υποχώρησε κατά 270 περίπου μονάδες βάσης, στο 5,25%, από πάνω του 7% που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή.
Με λίγα λόγια λοιπόν, το κόστος δανεισμού στην σημερινή δημοπρασία ΕΓΔ 6 και 12 μηνών, θα είναι πολύ χαμηλότερο από ότι ήταν τη στιγμή που την ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, και σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, η απόδοση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 4,5% και του 5,5% καθώς εκεί διαμορφώνεται το bid/offer για τα έντοκα γραμμάτια 3, 6 και 12 μηνών.
Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως στην προηγούμενη έκδοση ΕΓΔ 26 και 52 εβδομάδων, η οποία έγινε στις 12 Ιανουρίου 2010, το κόστος δανεισμού ήταν μόλις στο 1,38% και στο 2,20% αντίστοιχα! Και τότε, ούτε σκληρά μέτρα είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ούτε η ευρωβοήθεια υπήρχε. Ετσι αν και το κόστος είναι μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει το υψηλότερο που έχει αντιμετωπίσει ο ΟΔΔΗΧ για τα έντοκα γραμμάτια, από την κρίση του 2008.
Συγκεκριμένα, την 1η Ιουλίου 2008, η έκδοση 6μηνων ΕΓΔ έγινε με επιτόκιο 4,95%, ενώ η επόμενη, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 έγινε στο 5,09%.
Σε ότι αφορά τα ετήσια ΕΓΔ, την 1η Ιουλίου του 2008 η δημοπρασία έγινε με απόδοση 5,25% και στις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους έγινε με 5,09%.
Αυτές ήταν οι κορυφές των spreads που είχαν δει τα ΕΓΔ 26 και 52 εβδομάδων, μέχρι σήμερα, ενώ μόλις τρεις μήνες πριν, οι αντίστοιχες εκδόσεις είχαν γίνει στο μισό ή στο ένα τέταρτο των σημερινών.
Για τις… συγκρίσεις λοιπόν, έχει ενδιαφέρον να δούμε τους πίνακες με τις δημοπρασίες ΕΓΔ που έχει πραγματοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ το τελευταίο διάστημα, και τις αποδόσεις τους.