«Μαύρες λίστες» με φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «κλέβουν» από το Δημόσιο το ΦΠΑ, εταιρίες «φαντάσματα» που δεν έχουν υποβάλλει στην εφορία ούτε μια δήλωση ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος αλλά έχουν συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Με «όπλο» το...Taxis η ΓΓΠΣ διενεργεί νέου τύπου διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα και κρυφές συναλλαγές. Το σχέδιο των νέων διασταυρώσεων εξετάσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτελικής Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Γενικό Γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλλη.
Πρώτοι στο στόχαστρο βρίσκονται 1.521 φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ οι οποίοι αν δεν προχωρήσουν άμεσα σε τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, απειλούνται με κατάσχεση των ακινήτων τους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων καθένας από αυτούς έχει στην κατοχή του τουλάχιστον τρία ακίνητα.
Με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η Γ.Γ.Π.Σ. στήνει «μπλόκο» σε:
1.Ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι «ξέχασαν» να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο έντυπο Ε9 και απέφυγαν την πληρωμή του ΕΤΑΚ.
2.Φορολογούμενους με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού που δεν δήλωσαν του τόκους που εισέπραξαν και απέφυγαν την πληρωμή φόρου.
3.Επιχειρήσεις με απότομες αλλαγές στον τζίρο τους από χρήση σε χρήση, οι οποίες είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.
4.Εμπόρους που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών και εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στον τζίρο που δηλώνουν στην εκκαθαριστική ΦΠΑ.
5.Επιτηδευματίες που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.
6.Επιχειρήσεις με ενδοκοινοτικές συναλλαγές που εισπράττουν παράνομα μεγάλα ποσά ΦΠΑ.
7.Επιτηδευματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
8. Εταιρίες «φαντάσματα». Ήδη έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 2.200 επιχειρήσεις να εμπλέκονται σε εικονικές συναλλαγές η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις αυτές «πιάστηκαν» από τη διενέργεια μίας νέας διασταύρωσης στοιχείων της Γ.Γ.Π.Σ, μέσω της οποίας αναζητούνται ύποπτες επιχειρήσεις, που συντάσσουν εικονικά τιμολόγια ή αποκρύπτουν φορολογούμενες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, αναζητήθηκαν επιχειρήσεις που ενώ υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εντούτοις δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ έχουν δηλωθεί ως προμηθεύτριες από τρίτες επιχειρήσεις (είχαν δηλαδή πραγματοποιήσει πωλήσεις ή παρείχαν υπηρεσίες σε τρίτους).
Post Top Ad
Τρίτη 13 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
Εφορία: 8 "μαύρες" λίστες με φοροπαραβάτες