Καλώς ή κακώς οι αγορές δίνουν αυξημένες πιθανότητες στο σενάριο μιας πιθανής αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους από τη χώρα.
Μερικοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε διέξοδο από το πακέτο των νέων σκληρών μέτρων που θα ζητήσουν το ΔΝΤ και η Ε.Ε.
Προφανώς, δεν έχουν αντιληφθεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται.
Είναι αλήθεια ότι... από τη μια πλευρά η αναδιαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ ανάλογα με τη μορφή που θα πάρει.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι αγορές θα σταματήσουν να δανείζουν στο κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Και όταν ξαναρχίσουν να δανείζουν ύστερα από χρόνια θα το κάνουν με φειδώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθούν άμεσα και πολύ για να έλθουν ίσα βάρκα - ίσα νερά με τα έσοδα, όπως παρατήρησε χθες στη στήλη Ελληνας fund manager από την Ιρλανδία.
Οι συνέπειες είναι προφανείς.
Αν δεν υπάρχουν λεφτά κάποιο μήνα δεν θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις. Δεν είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα, αλλά η ρωσική Δημοκρατία εξέδωσε πολυετές ομόλογο πριν από μερικές μέρες για πρώτη φορά από το 1998 που χρεοκόπησε. Φυσικά, μεγάλες ρωσικές εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, όπως η Gazprom, το έχουν πράξει νωρίτερα.
Ομως, η Ρωσία είναι μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα και έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει συνάλλαγμα εξάγοντας πετρέλαιο και αέριο.
Εμείς τι έχουμε;
Post Top Ad
Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
Πόσοι κατανοούν τι πάει να πει "αναδιαπραγμάτευση του χρέους" για την Ελλάδα;