Ευρω-συστάσεις για μετανάστες και μειονότητες... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ευρω-συστάσεις για μετανάστες και μειονότητες...

Τρεις επιστολές που είχε αποστείλει τον περασμένο Μάρτιο προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, σχετικά με σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στη χώρα μας, δημοσιοποιεί σήμερα ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Τόμας Χάμαμπεργκ.
Έχοντας την...άποψη ότι ακριβώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να στρέφουν με επιμέλεια το βλέμμα στις ομάδες αυτές, διότι η εύκολη περιθωριοποίησή τους έχει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες, ο κ. Χάμαμπεργκ προχώρησε σε μια σειρά επισημάνσεις για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, τους αλλοδαπούς ασυνόδευτους ανήλικους (που σύμφωνα με περσινούς υπολογισμούς ανέρχονται σε 9.000 στη χώρα), τους τσιγγάνους και όσους έχουν απολέσει την ελληνική ιθαγένεια σε προγενέστερες περιόδους (με τον παλαιό Κώδικα Ιθαγένειας) για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους.
* Στην επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων πολιτικού ασύλου. Χαιρετίζει την προσπάθεια του υπουργείου να δημιουργήσει σύστημα ασύλου, επισημαίνει ωστόσο ότι αυτό πρέπει να απεγκλωβιστεί από την αστυνομία καθώς η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων δεν συνάδει με τον ρόλο της αστυνομίας. Τονίζει ότι παρά τη δημιουργία Επιτροπών για τη συγκρότηση συστήματος ασύλου, έμπρακτα το τμήμα Αλλοδαπών της Π. Ράλλη -όπου μέχρι στιγμής γίνονται οι αιτήσεις- έχει περιστείλει κατά 80% τη δυνατότητα πρόσβασης των αιτούντων άσυλο σε 50 περίπου άτομα εβδομαδιαίως και επισημαίνει τη σοβαρή έλλειψη διερμηνέων και ειδικών. Πολλά αναμένονται από το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να υποβάλλει το υπουργείο τον Μάιο, όπου μεταξύ άλλων θα νομοθετηθεί και το Γραφείο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας μέσω του οποίου θα ελέγχονται τα περιστατικά κακομεταχείρισης από αστυνομικούς.
* Στην επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης συστήνει η Ελλάδα να επικυρώσει τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, την οποία έχει υπογράψει από το 1999. Επισημαίνεται ότι παρά τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που ακυρώνουν αντίστοιχες αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, με τις οποίες απαγορεύεται η λειτουργία σωματείων με αναφορά στην τουρκική καταγωγή των συμμετεχόντων, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε ανάκληση των αποφάσεών της. Η εκτέλεση των αποφάσεων επιβλέπεται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, αναμένονται κυρώσεις.

Επίσης, επισημαίνεται το σοβαρό πρόβλημα της Επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων. Όπως σημειώνεται, ο αριθμός των εισαγγελέων είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ένας Εισαγγελέας βρίσκεται να έχει χρεωθεί την Επιτροπεία δεκάδων παιδιών. Στην πραγματικότητα οι Εισαγγελείς δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες της Επιτροπείας, αφού δεν επιτηρούν την πρόσβαση και παρακολούθηση σχολείου από τα παιδιά, δεν μεσολαβούν στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων τους για πολιτικό άσυλο, ούτε παρεμβαίνουν στο σοβαρό πρόβλημα της κοινωνικοοικονομικής τους εξαθλίωσης.

Σχετικά με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, η ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης στην απάντησή της σημειώνει ότι αναμένονται οι κρίσεις των ελληνικών δικαστηρίων και ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης της οποίας η ανεξαρτησία διασφαλίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, σημειώνεται ότι στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου σχετικά με τις βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανηλίκους, περιλαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος με τη λειτουργία Ενώσεων για την Προστασία των Παιδιών.

* Στην επιστολή προς την υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη σημειώνεται η ανάγκη να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα κατά των Ρομ με την εφαρμογή πολιτικών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και κοινωνικής τους ενσωμάτωσης. Παρά τα χρήματα που έχουν δοθεί αφειδώς για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Ρομ από την ΕΕ, δεν υπήρξαν αποτελέσματα. Μάλιστα επισημαίνεται ότι σε συστάσεις σχετικά με το πρόβλημα στέγασης των Ρομ προς τον πρώην υπ. Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο το 2006 και το 2007 δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Επίσης ζητείται πληροφόρηση για το θέμα όσων απώλεσαν την ελληνική ιθαγένεια με βάση το παλαιό άρθρο του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας -το οποίο καταργήθηκε από τον κ. Παυλόπουλο- για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους και χαιρετίζεται η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπ. Εσωτερικών για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όλους αλλοδαπούς ζουν επί μακρόν νόμιμα στη χώρα μας και στα παιδιά τους.

Bookmark and Share