Η οικονομία μας με την απλούστερη αριθμητική. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Η οικονομία μας με την απλούστερη αριθμητική.

Για να υπάρξει κοινωνική συναίνεση και εθνική ομοψυχία στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, προέχει η ακριβής κατανόηση από τους απλούς πολίτες της μεγαλύτερης κοινωνικοοικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια.
Άρθρο του κ.Σταύρου Τσουκαντά,
τέως Γεν. Δ/ντή Υπ.Ανάπτυξης.

Βρίσκω ότι είναι χρήσιμη η ακόλουθη απλουστευμένη ανάλυση δυσνόητων για πολλούς οικονομικών δεδομένων, που συνοδεύονται και με προτάσεις που μπορούν να ελαφρύνουν κάπως το βαρύ φορτίο των ανομημάτων για τα οποία ευθυνόμαστε όλοι.
Χρειαζόμαστε για...
φέτος περίπου 60 δισ. «ζεστό» χρήμα, εκ των οποίων 45 δισ. αναχρηματοδοτούν ισόποσο χρέος (λήξαντα ομόλογα) και 15 δισ. αποτελούν ετήσια εκταμίευση για τόκους του τεράστιου χρέους μας των 300 δισ. (μέσο επιτόκιο 5% ).

Το έλλειμμα του 2009 ήταν 30 δισ. με δείκτη 12,7% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) των 240 δισ. Δυσνόητος για τους περισσότερους Ελληνες είναι και ο δείκτης 125% της σχέσης του χρέους των 300 δισ. ως προς το ΑΕΠ, ενώ είναι πολύ λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τη μέθοδο με την οποία προσδιορίζεται το τελευταίο (με το οποίο και συγκρίνονται όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα).

Η χώρα μας υποχρεούται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να μειώσει, το επιτευχθέν πέρσι έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ (30 δισ.) κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν στο δυσθεώρητο ύψος των 9,5 δισ. (4% Χ 240). Η εξοικονόμηση των 9,5 δισ. θα πρέπει να γίνει με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, με περικοπή δαπανών ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα και με αύξηση των εσόδων κυρίως με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, η οποία υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσό των 70 δισ. ευρώ.

Εκτός από την ταμειακή ανακούφιση που θα προκαλέσει η μεγάλη αύξηση των εσόδων από τη φορολόγηση της παραοικονομίας, θα βελτιωθούν όλοι οι δυσμενείς δείκτες που μας έχουν αποκλείσει από τις αγορές και μας έχουν φέρει στο χείλος της χρεοκοπίας. Όπως ανέφερα σε σχετική με το θέμα ανάλυσή μου της 19/03/10, η αποτίμηση του ΑΕΠ προσδιορίζεται (σε τρέχουσες τιμές) με την μέτρηση της αξίας και των μεταβολών έκαστου παραγωγικού κλάδου.

Συμπληρώνοντας το «παζλ» των δεδομένων, οφείλω να αναφέρω ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2009-10 θα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών 2% - 2,5% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι την επίμαχη διετία η κρίση θα μειώσει το ΑΕΠ περίπου κατά 4,5% που αντιστοιχεί σε ποσό 11 δισ. ευρώ. Έχουμε λοιπόν το πρώτο δεδομένο των αναμενόμενων μεταβολών του ΑΕΠ, που θα μειωθεί λόγω ύφεσης με 5,5 δισ. κάθε χρόνο.

Όμως σειρά να λογαριάσουμε έχουν και ευνοϊκά (προϋπολογιστικά πάντα) στοιχεία που επηρεάζουν αυξητικά το μέγεθος του ΑΕΠ, όπως η φορολόγηση της παραοικονομίας, η οποία εκτός από την ταμειακή βελτίωση των εσόδων του κράτους, θα αποκαλύψει παραγωγικούς κλάδους που δεν καταγράφονταν στη μέτρηση των κλάδων που συμβάλλουν στο εθνικό προϊόν.

Θυμίζω ότι για να υπαχθεί στο ΑΕΠ δραστηριότητα κοστολογούμενων από την Στατιστική Υπηρεσία παραγωγικών κλάδων πρέπει να φορολογούνται. Ιδού, λοιπόν, «πεδίον δόξης λαμπρόν» για δραστηριοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών στη παραοικονομία και το λαθρεμπόριο (υγρά καύσιμα, τσιγάρα, οινοπνευματικά ποτά) αλλά και στη μεγάλη φοροδιαφυγή (κέντρα διασκεδάσεως, παράνομο στοίχημα, συνεργεία επισκευών, κ.λπ.). Από τα 70 δισ. που παράγει η παραοικονομία, μπορούν να αποκαλυφθούν τουλάχιστον τα μισά (35 δισ.).

Με τη σειρά τους, αυτά θα δώσουν φορολογικά έσοδα της τάξεως των 15 δισ., ποσό που αν μπορέσουν να μαζέψουν οι εφορίες, όχι μόνο μειώνει στο μισό το έλλειμμα του 2009, αλλά νέοι κλάδοι (φορολογούμενοι πλέον) θεωρούνται νόμιμοι παραγωγικοί κλάδοι που συμβάλλουν στον επισήμως παραγόμενο εθνικό πλούτο με αύξηση του ΑΕΠ κατά 35 δισ.

Μετά τα πάρα πάνω πιθανολογώ ότι την 31/12/2010 το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να εμφανισθεί νόμιμα και επίσημα στο ποσό των 264 δισ. (240 δισ. της 31/12/2009, μείον 11 δισ. η ύφεση της διετίας 2009-10, πλέον η αναπροσαρμογή με αύξηση 35 δισ.). Η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 10% (264:240) είναι ακριβώς ίση με την πραγματοποιηθείσα προ πενταετίας σύμφωνα με τον Κανονισμό 2223/96 της Ε.Ε.

Δεν αποτελεί τεχνοκρατικό θαύμα δημιουργικής λογιστικής το γεγονός ότι «εν μια νυκτί» το ΑΕΠ θα αναθεωρηθεί από 240 δισ. σε 264 δισ., το έλλειμμα από 12,7% του ΑΕΠ σε 11,3 % (30:264) και το δημόσιο χρέος από 125% του ΑΕΠ σε 113% (300:264).
Bookmark and Share