Μεταδίδει το Reuters:
"Πέραν της Ελλάδας, τώρα η ανησυχία για φαινόμενο ντόμινο επεκτείνεται και στους ιρλανδικούς, πορτογαλικούς, ισπανικούς και ιταλικούς τίτλους.
Το spread των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας εκτινάχθηκε στις...100 μονάδες βάσης χθες στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιούλιο 2009.
Το spread των δεκαετών πορτογαλικών ενισχύθηκε χθες κατά 27 μονάδες βάσης στις 218 μονάδες βάσης.
Το αντίστοιχο των ομολόγων της Ισπανίας αυξήθηκε 9 μ.β. στις 101 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο δωδεκαμήνου - στα ιρλανδικά η άνοδος ήταν των 15 μ.β. στις 186 μ.β. - Η Πορτογαλία και η Ελλάδα ισοδυναμούν μόλις με το 5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα χαμηλής παραγωγικότητας, υψηλού δημόσιου χρέους και γηράσκοντος πληθυσμού.
Ωστόσο, ο επόμενος αδύναμος κρίκος, η Πορτογαλία, δεν θα χρειασθεί την παρέμβαση «σωτηρίας» της Ελλάδας. Το συνολικό της δημόσιο χρέος προσεγγίζει το 80% του ΑΕΠ, ενώ της Ελλάδας υπερέβη το 110% του ΑΕΠ.
Το τρέχον έτος η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα δανεισθεί από τις αγορές 20- 22 δισ. ευρώ, ποσόν κάτω του 50% από αυτό, που θα χρειασθεί η Ελλάδα.
Κατά τη Wall Street Journal και το Bloomberg, η Πορτογαλία και η Ισπανία πλήττονται από τη διάλυση της φούσκας στην αγορά ακινήτων και έχουν προβλήματα, αλλά όχι και τις κατεπείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, ενώ η Ιταλία διατηρεί σταθερό κόστος δανεισμού και καλή διαχείριση δημοσιονομικών.
Κατά τον Αμερικανό πανεπιστημιακό Κένεθ Ρογκόφ, τέλος, την προσεχή τριετία και άλλα μέλη της Ευρωζώνης θα στραφούν στο ΔΝΤ.
Post Top Ad
Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
Επίθεση στα ιταλικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα