Τι λένε σήμερα οι ξένοι αναλυτές για την προσφυγή της Ελλάδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Τι λένε σήμερα οι ξένοι αναλυτές για την προσφυγή της Ελλάδας

Μοιρασμένοι φαίνονται οι αναλυτές όσον αφορά στο αίτημα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των μέσων, η κίνηση του πρωθυπουργού ήταν αναμενόμενη και αναγκαία, καθώς η συνεχής άνοδος του spread όσο και η νέα υποβάθμιση της χώρα μας από τη Moody΄s τον οδήγησαν στο αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Αναλυτικά τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν τα εξής:
«Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε επίσημα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ», γράφει το πρακτορείο Marketwatch.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, «η ενεργοποίηση του μηχανισμού από την Ελλάδα έρχεται μία μέρα μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα, τα οποία αποκαλύψανε ότι η δημοσιονομική κρίση στη χώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτό που εκτιμούσαν οι αναλυτές». Μετά, λοιπόν, το «σοκ» που υπέστησαν οι ευρωαγορές, η Ελλάδα αναγκάζεται να προσφύγει στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, προσθέτει η WSJ, ενώ υπογραμμίζει ότι το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τώρα είναι εάν η ΕΕ και το ΔΝΤ θα προβούν άμεσα και αποφασιστικά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού που θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία εν όψει των πληρωμών στις 19 Μαΐου.

Ως έναν πολύ έντιμο και γενναίο πολιτικό, με σημαντικό έργο στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο οποίος θα πρέπει να δυσκολεύτηκε πολύ να λάβει αυτήν τη ταπεινωτική απόφαση για τη χώρα, χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Αναφέρει, δε, με ειρωνικό ύφος ότι "ποτέ στην ιστορία της ευρωζώνης ένα μέλος της δεν υπέστη τέτοιο εξευτελισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο τον καθηγητή του Χάρβαρντ, Μάρτιν Φέλντστεϊν, το ευρώ θα δεχθεί νέο πλήγμα, καθώς, όπως τονίζει ο ίδιος, «κάτω από την ίδια νομισματική στέγη δεν χωρούν αποκλίνουσες οικονομίες».

«Σίγουρα δεν πρόκειται για έκπληξη. Εδώ και λίγο καιρό νιώθαμε ότι ήταν αναπόφευκτο και ότι θα το ζητούσαν αργά ή γρήγορα» υπογραμμίζει ο Μπεν Μέι, αναλυτής στην Capital Economics, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Είμαι σίγουρος ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί γρήγορα στην Ελλάδα. Αυτό οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι η κρίση έληξε. Ακόμα υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και της απώλειας της ανταγωνιστικότητας», επισημαίνει ο αναλυτής.

Από την πλευρά της η BlackRock, παραμείνει ανήσυχη για «λαϊκή κατακραυγή» εκ μέρους των πολιτών της ΕΕ για το ενδεχόμενο στήριξης της Ελλάδας.

«Το πακέτο στήριξης δεν μπορεί να δώσει λύσει στα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης», δηλώνει ο Γκέρχαρντ Σβάρτς, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Στρατηγικής Μετοχών της Unicredit, ο οποίος, ωστόσο, αναφέρει ότι θα ευνοήσει ενδεχομένως το κλίμα στην αγορά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες που έχουν ανακύψει σχετικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας».

«Δεν είναι είδηση η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού», εκτιμά ο επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Παγκόσμιων Αγορών της BNP Paribas-Fortis, λέγοντας ότι «ακόμη και αν δοθεί κάποια βραχυπρόθεσμη λύση, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς δε γνωρίζουμε ακόμη την αντίδραση της Γερμανίας».

«Στην πραγματικότητα δεν γίνεται ουσιαστική πρόοδος ως προς την επίλυση του προβλήματος, καθώς δεν γνωρίζουμε το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα και πότε θα το δανειστεί», επισημαίνει ο Πίτερ Τσάτγουέλ της Credit Agricole, ενώ προσθέτει ότι η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις έως την επίσημη ανακοίνωση».

"Δεν πιστεύω απαραίτητα ότι αποφύγαμε τον κίνδυνο επειδή υπάρχουν αρκετές διαφωνίες αναφορικά με το ύψος του πακέτου και τους όρους που θα το συνοδεύουν. Νομίζω ότι η αντίδραση που είδαμε μέχρι στιγμής είναι κατανοητή αλλά το κατά πόσο θα συνεχιστούν από εδώ και πέρα είναι ένα άλλο θέμα", σημειώνει ο Sean Maloney της Nomura.

"Θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση πολύ βραχυπρόθεσμα, αλλά νομίζω ότι ο κόσμος θα παραμείνει πολύ επιφυλακτικός σχετικά με το είδος των όρων που θα θέσει το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση, και με το πότε θα γίνουν πραγματικά διαθέσιμα τα χρήματα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες". "Νομίζω ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοικτά", αναφέρει ο Giada Giani της Citigroup.

Ωστόσο, θετική εκτιμά ότι είναι η σημερινή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης η Αλίν Σούλινγκ από τη Fortis Bank, καθώς πλέον, ο κίνδυνος χρεοκοπίας υποχωρεί δραματικά», σημειώνει, ενώ τονίζει ότι «θα πρέπει να δούμε τους όρους που συνοδεύουν τα δάνεια, αν και πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης δήλωσε στο Reuters ότι «τα νέα είναι θετικά. Όπου έχει πάει το ΔΝΤ, τα χρηματιστήρια αντιδρούν θετικά. Το ΔΝΤ θα προσφέρει χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, περίπου 3,75%, ενώ οι χώρες τις ευρωζώνης με 5% - πολύ καλύτερα από το 7% των αγορών. Αυτό θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι πιέσεις στον προϋπολογισμό και τις τράπεζες».
Bookmark and Share