Οι επόμενες μέρες ίσως αποδειχθούν οι σημαντικότερες μέρες της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας.
Η κατακόρυφη άνοδος των σπρέντ και η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα επάνω του ελλείμματος από την Γιούροστατ αλλά και τη νέα υποβάθμιση από την Moody's υποδεικνύουν σαφώς το δρόμο προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Αυτό πιθανότατα θα γίνει την Παρασκευή ή το..Σαββατοκύριακο, καθώς ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες πήρε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο μέχρις ότου υπάρξει πλήρης ενεργοποίησή του μηχανισμού, η χώρα θα δανειστεί 8 δισ. ευρώ από χώρες της ΕΕ, για ένα μήνα.
"Ιστορικό μας χρέος είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που θα αποτρέψει τα χειρότερα για τους Έλληνες", ανέφερε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.
Ανέφερε ακόμη ότι δεν αλλάζει ο στόχος για το πρόγραμμα σταθερότητας και για μείωση του ελλείμματος, κάτω από το 4%. Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, διερωτήθηκε "Που θα κρυφτούν οι γνωστοί ύποπτοι, που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009, θα είναι από 6 έως 9%".
Την ίδια ώρα, άνω των 600 μονάδων βάσης εκτοξεύθηκαν τα σπρεντ του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου ενώ και τα 5ετή συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου των ελληνικών ομολόγων αγγίζουν νέα υψηλά, καθώς βρίσκονται στις 601,7 μονάδες βάσης.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων της Γιούροστατ βάσει των οποίων το ελληνικό έλλειμμα για το 2009 υπολογίζεται στο 13,6% (έναντι 12,7% που εκτιμούσε το υπουργείο Οικονομικών) και το δημόσιο χρέος στο 115,1% του ΑΕΠ.
Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης σε σχέση με άλλες χώρες και ότι το ΔΝΤ θα δράσει με βάση τις δικές του αρχές, έστειλε ο επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος το Σάββατο θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορεί να παραδοθεί "άμεσα" εφόσον ζητηθεί η ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν. Σημείωσε επίσης ότι Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας αναφέρεται όλο και πιο συχνά από οικονομικούς αναλυτές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Goldman Sachs για την Ευρώπη, αναφέρεται σαφώς σε υπόμνημα του, στο ενδεχόμενο το σενάριο αυτό, να γίνει πραγματικότητα.