Τη Βρετανία ποιός θα τη ...σώσει; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Τη Βρετανία ποιός θα τη ...σώσει;

Tο βρετανικό έλλειμμα -σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους- είναι αδύνατον να μην αυξηθεί. Μέσα στον Φεβρουάριο έφτασε σε 180 δισ. στερλίνες ή 12,8% του ΑΕΠ ξεπερνώντας ακόμη και το επίσημο έλλειμμα της Ελλάδας (12,7% του ΑΕΠ).
  • Είναι το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μιας ανεπτυγμένης χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιρουμένης της Ελλάδας..
Τα περίπου 70 δισ. στερλίνες που απαιτούνται τη στιγμή αυτή ώστε να κλείσει η οικονομική «τρύπα» μπορούν να εξοικονομηθούν μόνο με εξωτερικό δανεισμό. Και αν εμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...χoι χρηματαγορές θα επιβάλουν, όπως και στην Ελλάδα, τους δικούς τους όρους.

Η επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τρία πεδία οικονομικής διαχείρισης.
Το πρώτο είναι η δημοσιονομική κατάσταση. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει επειγόντως ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο διόρθωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Το δεύτερο πεδίο αφορά τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των δημόσιων οικονομικών πόρων.
Και οφείλει να εναρμονίσει τους φόρους που είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν οι Βρετανοί με το επίπεδο δημοσίων υπηρεσιών που απαιτούν οι ίδιοι.
Το τρίτο πεδίο αφορά την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας, δηλαδή ζητήματα όπως ο συντονισμός των τραπεζών, οι όροι του ανταγωνισμού και η προστασία του καταναλωτή.
Με δυο λόγια, η επόμενη κυβέρνηση θα κληρονομήσει τη δυσχερέστερη οικονομική κατάσταση από το 1979.
Η παγκόσμια οικονομία έχει τη δυνατότητα να μας εκπλήσσει κάθε φορά δυσάρεστα. Και, δυστυχώς, έπεται συνέχεια...

1 σχόλιο:

Bookmark and Share