"Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει"... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

"Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει"...

Η Ελλάδα δεν είναι Πολωνία, ούτε Ουγγαρία.Η Ελλάδα διαθέτει το απαραίτητο.. «λίπος» και μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Μια αισιόδοξη ανάλυση που αξίζει προσοχής κόντρα στο διεθνή συρμό
.
Την υπογράφουν οι αναλυτές Χριστόπουλος και Σαρφάτι στο ελβετικό mental-ag.ch και βλέπει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά.

.
Η ανάλυση σε ελεύθερη μετάφραση:
«Ας πάρουμε τις τρεις τελευταίες μέρες αυτό που συνέβη στην ελληνική αγορά ομολόγων. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (από τη σκοπιά των traders) σαν μια κλασική περίπτωση ΄ξεπλύματος΄ (Wash Out). Πρόκειται για την ίδια διαδικασία είτε συμβαίνει σε ελληνικά ομόλογα, είτε σε μετοχές, είτε συμβόλαια πετρελαίου.
Όταν οι πάροχοι ρευστότητας (market makers ή στην περίπτωση των κρατικών ομολόγων, οι dealers) εγκλωβίζονται αντίθετα στην τάση, ο μόνος τρόπος να προστατέψουν τον εαυτό τους είναι ένα διάλειμμα της αγοράς.
Για να το θέσω πιο απλά: Για κάποιο λόγο ο καθένας θέλει να πουλήσει τη μετοχή ΧΥΖ που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 95. Επειδή οι Market Makers απαιτείται να διαθέτουν συνεχώς τιμές προσφοράς, οι πωλήσεις θα οδηγήσουν τους αγοραστές χαμηλά προς το 70, με μέσο όρο ας πούμε των τιμών αγοράς στο 82. Η αγορά εμφανίζει μια εικόνα ελεύθερης πτώσης, κυριαρχεί η σύγχυση, οι εντολές σταματήματος απωλειών ενεργοποιούνται, τα μάρτζινς ενεργοποιούνται προκαλώντας πολλαπλασιασμό των πωλήσεων, οι μετέχοντες πανικοβάλλονται, ο Τύπος μυρίζεται μια μεγάλη ιστορία που πουλάει, έρχονται τα πρωτοσέλιδα και μετά από λίγο και τα σχετικά βιβλία. Ως κάποιο σημείο οι πωλήσεις συνεχίζονται. Η αγορά υπερβαίνει το 70 και γρήγορα θα επανέλθει σε μια ισορροπία στο 82.
Το παραπάνω παράδειγμα αποτελεί μια έγκυρη περιγραφή αυτού που στις αγορές ονομάζουμε το ΄πνεύμα του ζώου΄ (animal spirit) και όταν λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός και δεν ακολουθείται από θεμελιώδη εστίαση των προσδοκιών συμβάλει στην επιδείνωση της θέσης της εταιρείας. Δεν έχει σημασία η πρόσφατη αρνητική δημοσιότητα καθώς το γεγονός παραμένει ότι πριν τρεις εβδομάδες η ΕΚΤ συμφώνησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα σαν ενέχυρο, τα ελληνικά θεμελιώδη δεν άλλαξαν και αντίθετα σήμερα η ΕΚΤ έχει μεταβάλλει θετικά τη στάση της.
Πάνω απ’ όλα η Ελλάδα χρειάζεται να δανειστεί για το υπόλοιπο του χρόνου 32 δισ. ευρώ, περίπου το ίδιο ποσό που θα χρειαστούν οι ιρλανδικές τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα κεφάλαια μετά την μεταφορά των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στο κράτος. Σήμερα η Ιρλανδία πληρώνει 1,7% για το διετές ομόλογο έναντι 7,35% της Ελλάδας. Επιπλέον η Ελλάδα πληρώνει 2,5% πάνω από την Πολωνία και 3% πάνω από την Ουγγαρία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημοσιοποιείται ότι είναι σε επισφαλή θέση.
Έχουμε υποστηρίξει αυτές τις απόψεις και παλιότερα: Τις επαναλαμβάνουμε. Η Ελλάδα είναι πλουσιότερη χώρα από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Έχει και μεγαλύτερη μαύρη οικονομία από τις δυο, άρα έχει μεγαλύτερα περιθώρια φορολόγησης. Εμείς επιμένουμε ότι αν ήταν να κατατάξουμε τις χώρες του Ευρώ ανάλογα με την οικονομική τους δύναμη η Ελλάδα δεν θα ήταν στις τρεις τελευταίες θέσεις.
Με συγκριτικά περιορισμένο ιδιωτικό χρέος και χαμηλά ονομαστικά επιτόκια ο ιδιωτικός τομέα μπορεί να πιεστεί αλλά δεν θα διαρραγεί. Μια πρόχειρη ματιά στις 15 εταιρείες του FTSE 20 δείχνει ότι μόνο 5 δισ. ευρώ είναι το ομολογιακό χρέος που πρέπει να αντικατασταθεί για φέτος.
Η μαθηματική προσέγγιση οδηγεί σε μια μη βιώσιμη πορεία του χρέους.
Αυτή όμως είναι μια ανάλυση που προσπαθεί να μετρήσει χωρίς να λαμβάνει υπόψη την μεταβαλλόμενη δυναμική. Είναι μη βιώσιμη η πορεία του χρέους όταν άτομα συνταξιοδοτούνται στα 50 ή τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνονται. Από το 2002 μέχρι σήμερα είναι 7% χαμηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Με το 70% των αυτοαπασχολούμενων να δηλώνει ετήσια εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει η βιωσιμότητα του χρέους με βάση τη μαθηματική προσέγγιση.
Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν αποτελεί προνόμιο μιας νομισματικής υποτίμησης, παρά όσα υποστηρίζουν οι σειρήνες της εγκατάλειψης του Ευρώ. Η αύξηση των τιμών των ακινήτων, ενισχυμένη από τη μετά Ευρώ περίοδο χαμηλών επιτοκίων και την έξαρση της μαύρης οικονομίας είναι οι λόγοι της επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας σε ονομαστικούς όρους (τα μισθώματα είναι το πρώτο κόστος που επηρεάζει μισθούς και υπηρεσίες γενικά). Η πτώση των τιμών των ακινήτων θα αποτελέσει βασικό κίνητρο για την ανάκτηση μέρους της ανταγωνιστικότητας. Αν επισκεφθούμε τη Βουδαπέστη σήμερα, τρία χρόνια μετά την κρίση, στα εστιατόρια, τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία κλπ θα βρούμε τις τιμές κατά 30% φθηνότερες. Το φιορίνι διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα με το Ευρώ που διαπραγματευόταν και προ της κρίσης.
Θα χρειαστεί η Ελλάδα το ΔΝΤ (ή κάποιο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ);
Έχουμε υποστηρίξει ξανά ότι η Ελλάδα χρειάζεται την πειθαρχία του ΔΝΤ και την αξιοπιστία της Eurostat για τα στοιχεία της, δεν χρειάζεται χρήματα. Αυτό υποστηρίζουμε μονότονα.
Θα είναι εύκολη η προσπάθεια; Ναι, καθώς το κυβερνητικό κόμμα έχει στενού δεσμούς με τα συνδικάτα και (όπως φαίνεται) δεν ελέγχει τον τύπο».















capital

Bookmark and Share