ΣE γρήγορες εκταμιεύσεις χρημάτων, υπό το άγρυπνο βλέμμα της «τρόικας» και χωρίς την υποχρεωτική έγκριση της Ελληνικής Βουλής, θα προχωρήσει ο μηχανισμός στήριξης της χώρας μας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ, καθώς σύμφωνα με...τροποποίηση του υπουργού Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα που ψηφίστηκε την Πέμπτη, τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις δεν εισάγονται στη Βουλή για κύρωση, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά για «συζήτηση και ενημέρωση». Με την ίδια ρύθμιση –που εντάχθηκε ως ξεχωριστή διάταξη στο νομοσχέδιο για τη μείωση των δώρων των συνταξιούχων που ψηφίστηκε χθες επίσης με κατεπείγουσες διαδικασίες– ορίζεται ακόμη ότι οι συμβάσεις «ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι την αλλαγή ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το βράδυ της Πέμπτης. Βουλευτές με τους οποίους συνομιλήσαμε, εκτιμούσαν ότι η «τρόικα» ουσιαστικά απαίτησε και επέβαλε την αλλαγή της διάταξης προκειμένου να διασφαλίσει απολύτως ότι οι συμφωνίες που θα υπογράψουν με τη χώρα μας δεν θα κινδυνεύσουν από τυχόν καταψήφισή τους στην Ελληνική Βουλή.
Aλλωστε η εξέλιξη αυτή –που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης– ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά τις διαγραφές της Ντόρας Μπακογιάννη από τη Ν.Δ. και τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της Πέμπτης, επειδή κινήθηκαν «εκτός της επίσημης γραμμής» των κομμάτων τους.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως στην ενέργεια αυτή προχώρησε προκειμένου να μπορεί να υπογράψει άμεσα για να γίνει η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων, κατήγγειλε τα κόμματα της Αριστεράς ότι «θέλουν να χρεοκοπήσει η χώρα», ενώ απέδωσε την αντίδραση της Ν.Δ. σε μία «προσπάθεια να πιαστεί από τα μαλλιά μετά τη δεινή ήττα που υπέστη την Πέμπτη». Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αριστεράς αποδίδουν την αλλαγή της διάταξης στο σοβαρό ενδεχόμενο να «πέσει» ο νόμος στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού κατά τη γνώμη τους δεν ψηφίστηκε με την ευρεία πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Ο υπουργός επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας».
Oλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, διαδοχικά, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής. Eντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης» μέσα από «διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα».
Διευκρινίσεις για τη κατάθεση της τροπολογίας
Oλες οι δανειακές και άλλες συμβάσεις του μνημονίου θα υποβληθούν για κύρωση στη Βουλή για πολιτικούς και όχι νομικούς λόγους, διευκρίνισε αργότερα το Yπουργείο Οικονομικών. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:
«Την Πέμπτη 6 Μαΐου ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 3845/2010. Στην παρ. 4 του πρώτου άρθρου του νόμου αυτού παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο, συμφωνία ή σύμβαση που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην ίδια διάταξη προβλέφθηκε ότι όλα τα παραπάνω μνημόνια, συμφωνίες ή συμβάσεις θα υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση.
Μόλις σήμερα (χθες) το πρωί, μετά την ψήφιση του νόμου 3845/2010, και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων και την εκταμίευση των αναγκαίων ποσών πριν από τη 19η Μαΐου, τέθηκε από τους αντισυμβαλλόμενους της χώρας μας το νομικό ζήτημα της κύρωσης της δανειακής σύμβασης πριν υποβληθεί αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης, εκτός και αν προβλεπόταν ρητά με διάταξη νόμου ότι η δανειακή σύμβαση καθίσταται δεσμευτική, εφαρμόζεται και ισχύει από της υπογραφής της.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση των αναγκαίων ποσών πριν από τη 19η Μαΐου, δηλαδή προκειμένου να διασφαλιστούν τα μείζονα εθνικά αγαθά που συνιστούν τη βάση και τον σκοπό του νόμου 3845/2010, η κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να εισάγει στη Βουλή αναδιατύπωση της ψηφισμένης χθες διάταξης της παρ. 4 του πρώτου άρθρου του νόμου 3845/2010 με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Επιλέχθηκε η λύση της επανάληψης της ρύθμισης του ίδιου του άρθρου 36 παρ. 1 του Συντάγματος που διέπει τα σχετικά με τη συνομολόγηση συνθηκών, προβλέποντας ότι αυτές «ανακοινώνονται στη Βουλή με τις αναγκαίες διασαφήσεις». Προστέθηκε επίσης ρητά η αυτονόητη ρήτρα ότι οι δανειακές συμβάσεις ισχύουν και εφαρμόζονται από την υπογραφή τους, όπως συμβαίνει παγίως με όλες τις δανειακές συμβάσεις του Δημοσίου.
Oπως, όμως, τόνισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, «όπως είναι πολιτικά αναγκαίο και όπως προέβλεπε η αρχική διατύπωση του νόμου 3845/2010, όλες οι δανειακές και άλλες συναφείς συμβάσεις θα υποβληθούν για κύρωση στη Βουλή. Η πρώτη μάλιστα δανειακή σύμβαση θα κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.
Αυτός ο κοινοβουλευτικός χειρισμός ήταν συνεπώς αναγκαίος, αν και προφανώς ασυνήθιστος, λόγω της αναγκαστικής και της ασυνήθιστης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, κινείται όμως σαφώς στο πλαίσιο του άρθρου 36 του Συντάγματος που διέπει τα ζητήματα αυτά.
Αυτά είναι τα πραγματικά πολιτικά και συνταγματικά δεδομένα. Oλες συνεπώς οι κατηγορίες που έσπευσαν να διατυπώσουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι εκτός πραγματικότητας».
Post Top Ad
Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Home
Unlabelled
Με γρήγορες διαδικασίες η εκταμίευση των 110 δισ.