Από το 2013 ως το 2016 η αποπληρωμή του ευρω-δανείου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Από το 2013 ως το 2016 η αποπληρωμή του ευρω-δανείου

Η Ελλάδα θα αρχίσει να εξοφλεί τα δάνεια που θα τις δώσουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης τμηματικά, από το 2013 μέχρι τα μέσα του 2016, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι ίδιες ...πηγές διευκρίνισαν ότι τα κοινοτικά δάνεια θα διατεθούν σε 12 δόσεις στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες, δηλαδή, θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2011.
Στόχος πάντως, των κοινοτικών είναι να καταφέρει η Αθήνα με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος της να βγει από το σύστημα αυτό όσο γίνεται πιο νωρίς, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων αξιολόγησης και κατ' επέκταση των αγορών και να αρχίσει να δανείζεται από αυτές.
Αν η Ελλάδα μπορέσει κάποια στιγμή νωρίτερα να βγει στις Αγορές και να δανεισθεί από αυτές με επιτόκια χαμηλότερα από αυτό που θα ισχύει για τον κοινοτικό δανεισμό ακόμη καλύτερα, διότι δεν πρόκειται έτσι να εισπράξει όλο το ποσό που ενέκριναν χθές οι ΥΠΟΙΚ του Γιούρογκρουπ.
Αποκλείεται επίσης, η πιθανότητα μια χώρα της ευρωζώνης που δανείζει την Ελλάδα να «χάσει» από αυτόν τον δανεισμό. Το ερώτημα τέθηκε ύστερα από την πληροφορία ότι αν η Πορτογαλία βγει στις αγορές για να συνάψει ένα δάνειο με τα χρήματα του οποίου θα δανείσει στη συνέχεια την Ελλάδα, θα το πληρώσει με επιτόκιο μεγαλύτερο που προβλεπόμενου για τον δανεισμό της χώρας μας που κυμαίνεται, στις σημερινές συνθήκες, γύρω στο 5%.
Και τούτο διότι προβλέπεται η λειτουργία στην Κομισιόν ειδικού μηχανισμού που θα συγκεντρώνει τα δάνεια προς την Ελλάδα, θα αφαιρεί και θα επιστρέφει σε εκείνες τις χώρες-μέλη που «χάνουν», πληρώνοντας υψηλότερο επιτόκιο στις αγορές για να δανείσουν τη χώρα μας.
Οι επιστροφές θα γίνονται από τα «κέρδη» που θα πραγματοποιούν άλλες κοινοτικές χώρες που θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια από αυτό που θα δανείζουν με τη σειρά τους, την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, θα δανείζονται με 3% και θα δανείζουν την Αθήνα με 5% βγάζοντας κέρδος 2%.
Από αυτό το κέρδος θα καλύπτονται πρώτα οι απώλειες των χωρών που θα έχουν δανεισθεί για χατίρι της Ελλάδας με επιτόκιο μεγαλύτερο του 5%.Τα ποσά από τα επιτόκια που θα απομένουν θα κατανέμονται μεταξύ των άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης που έχουν δανεισθεί με μικρότερα επιτόκια από το 5%, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στον δανεισμό της χώρας μας.
Bookmark and Share