Οριστικά από το 2015 το νέο Ασφαλιστικό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Οριστικά από το 2015 το νέο Ασφαλιστικό

Στον ‘’αέρα’’ η Συλλογική Σύμβαση...

Από το 2015 προεξόφλησε ότι θα ισχύσει το νέο ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος. Μιλώντας στους εργοδότες κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για τις εργασιακές σχέσεις, σήμερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις...διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να έχουν ρυθμίσεις στο μνημόνιο, όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, ‘’ένας αριθμός είναι ένας αριθμός.’’ Αυτό σημαίνει πως ‘’για το Ασφαλιστικό εμείς θέλαμε το 2018, όμως το μνημόνιο έλεγε το 2015’’, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών. Επιπλέον, στον αέρα τίθεται πλέον η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, οι συναντήσεις για την οποία θα ξεκινήσουν εντός των ημερών, καθώς η συμφωνία με τους δανειστές μας προβλέπει ξεκάθαρα τριετές πάγωμα μισθών.

Ωστόσο, στο θέμα της σύμβασης υπάρχει ένα περιθώριο, καθώς το χρονοδιάγραμμα ορίζει το ''πάγωμα'' από το Δεκέμβριο του 2010. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη νέα Σύμβαση, μπορεί να συμφωνηθεί αύξηση μισθών, οπότε το πάγωμα θα ισχύσει σε αυξημένες αποδοχές. Πάντως, ενώ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ - όπως επανειλημμένως και ΓΣΕΕ - δήλωσαν σήμερα υπέρ μιας έστω μικρής αύξησης, ο ΣΕΒ κρατά στάση αδιαλλαξίας, με τον κ. Δασκαλόπουλο να κάνει λόγο για ''τερτίπια'' πάνω σε δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στη συλλογική σύμβαση, δήλωσε πως η σχέση ανάμεσα στη Γενική και τις Κλαδικές συμβάσεις μπορεί να είναι επί τα χείρω, δηλαδή οι κλαδικές να προβλέπουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό. Κάτι τέτοιο, τόνισε ο υπουργός, προβλέπεται από το νόμο και δεν χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα για να τεθεί σε ισχύ.

Ωστόσο, μια σειρά άλλων ζητημάτων πάνω στις εργασιακές σχέσεις θα καθορισθούν με Προεδρικά Διατάγματα, όπως ορίζει η παράγραφος 9, στο άρθρο 2 του μνημονίου. Στη συνάντηση, όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, εκπροσωπώντας τον ΣΕΤΕ, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία - στο πλαίσιο πάντα των όσων προβλέπει το μνημόνιο που είναι πλέον νόμος του κράτους - για τα εξής ζητήματα:

- Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Οι παριστάμενοι τέθηκαν σήμερα υπέρ της κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

- Αύξηση του ορίου απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων. Αναμένεται η αύξηση του ορίου στο 4% από 2% που ισχύει σήμερα.

- Καθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η μείωση ενδέχεται να φτάσει ως και το 40-50%.

- Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις. Η γενική γραμμή που ακούσθηκε σήμερα ήταν η ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΟΑΕΔ.

- Καθορισμό των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομίσθιου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά. Αναμένεται οι αποδοχές να καθορισθούν στο 80% του βασικού μισθού.

- Καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.
- Καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

- Μείωση της υπερωριακής αμοιβής, ένα θέμα που ο υπουργός δεν είχε συμπεριλάβει στην επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους, αν και προβλέπεται από το μνημόνιο.

Ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας την απόφαση της ΓΣΕΕ να μην προσέλθει στο διάλογο, κάλεσε τους εργοδότες να συζητήσουν κατ’ιδίαν με τη Συνομοσπονδία - ''αν το πρόβλημα είμαστε εμείς'' - και να του υποβάλουν τις προτάσεις τους το αργότερο ως τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, αν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους ξεχωριστά γραπτώς και αυτές, όπως είπε ο υπουργός, θα συνεκτιμηθούν. Τόνισε, πάντως, ότι ‘’κάθε συζήτηση εκτός του πλαισίου του μνημονίου είναι εκτός νόμου’’.
Bookmark and Share