Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, καθώς η Ελλάδα έχει φτάσει σε συμφωνία για τα νέα σκληρά μέτρα, που θα ανακοινωθούν την Κυριακή.
Τις ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο... ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα εξηγήσει την δυσκολία της κατάστασης και την ανάγκη για νέες θυσίες. Στη συνέχεια η συμφωνία θα κατατεθεί στη βουλή και θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.
Έτσι, λύση θα υπάρξει στο τρέχον οικονομικό πρόβλημα. Θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση που δημιούργησαν κερδοσκοπικοί μηχανισμοί, μόνον και μόνον διότι οι Γερμανοί συνειδητοποίησαν το ντόμινο που θα επακολουθούσε. Όμως οι δανειστές θέτουν όρους. Και όρους απίστευτα σκληρούς. Τουλάχιστον για μία τριετία ο Ελληνικός Λαός θα υποφέρει.
Ενδεικτικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού και της κατάσχεσης καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι διαταγές πληρωμής να έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα μορφή χιονοστιβάδας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, μόνο τα δικαστήρια της Αθήνας (Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο) εκδίδουν σχεδόν 300 διαταγές πληρωμής κάθε εργάσιμη ημέρα.
Την ώρα λοιπόν που οι πλειστηριασμοί είναι «παγωμένοι» μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010 (εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους), τα δικαστήρια δέχονται μπαράζ αιτήσεων για έκδοση διαταγών πληρωμής.
Ειδικότερα, το πρώτο δίμηνο του χρόνου το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε 4.000 διαταγές πληρωμής (από 2.500 το αντίστοιχο διάστημα του 2009) και το Ειρηνοδικείο της Αθήνας 7.000 (έναντι 4.500 το πρώτο δίμηνο του 2009).
Ας σημειωθεί ότι σε ποσοστό 55% με 60% οι αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής κατατίθενται από τράπεζες, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν χρέη προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες κλπ.
Επίσης, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση και στις διαταγές πληρωμής για επιταγές (πρόκειται για μεταχρονολογημένες επιταγές που έχουν προεξοφληθεί από τις τράπεζες και στη συνέχεια δεν καλύφτηκαν, με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα να ακολουθούν τη δικαστική οδό).
Ας σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί εξακολουθούν να είναι «παγωμένοι» μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για πλειστηριασμούς από τράπεζες είναι του 2007, χρονιά που έβγαλαν στο σφυρί 2.634 ακίνητα. Σύμφωνα δε με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο ποσό οφειλής για να κατασχεθεί ένα ακίνητο είναι 110.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 40.000 ευρώ για ιδιώτες.
Τα νέα μέτρα, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τα έσοδα των νοικοκυριών, ενώ το κόστος ζωής θα εκτιναχθεί στα ύψη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή, από το δεχθεί τους επαχθείς όρους των δανειστών.
Έχει όμως υποχρέωση να βρει ένα τρόπο να οδηγήσει τους Έλληνες στην ανάπτυξη. Σε λίγες μέρες που τα Σπρεντ, θα είναι εκτός ατζέντας, οι πολίτες περιμένουν «κάτι να γίνει». Είναι ιστορική υποχρέωση όλου του πολιτικού κόσμου, να βρει τον τρόπο να προσφέρει αυτό το «κάτι». Να βρει με ποιο τρόπο θα αποκτήσει και πάλι ελπίδα και όραμα η Ελλάδα.
Post Top Ad
Σάββατο 1 Μαΐου 2010
Home
Unlabelled
Σε απόγνωση θα βρεθούν χιλιάδες Έλληνες