Απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν τα συνδικάτα, μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πανελλαδική απεργία έχει εξαγγείλει για την Τετάρτη 5 Μαίου η ΓΣΕΕ, με κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί και στις 10.30 στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ενώ η...Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες «και αφού έλαβε υπ’ όψη της τη δυναμική που διαμορφώνεται στις Ομοσπονδίες και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων στο Δημόσιο» αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σήμερα Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Μαΐου.
Οι Ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) έχουν ήδη κηρύξει 48ωρη απεργία για τις 4 και 5 Μαΐου και προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Χθες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν με τα απορριματοφόρα των δήμων πορεία μέχρι τη Βουλή.
«Δεμένα» στα λιμάνια όλη της χώρας θα παραμείνουν την Τετάρτη, 5 Μαΐου, όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία -αναμεσά τους και τα ακτοπλοϊκά- εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που κήρυξε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ.
Η απεργία των Ελλήνων ναυτικών, που θα ξεκινήσει στις 24.00 της Τρίτης, 4 Μαΐου, και θα λήξει στις 24.00 της Τετάρτης, 5, αποφασίσθηκε από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με ψήφους 8 υπέρ και 7 κατά. Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου, έκανε γνωστό ότι οι Ελληνες μηχανικοί θα συνεχίσουν τις απεργαικές τους κινητοποιήσεις, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα γίνουν αυτές.
Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν την Τετάρτη τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κατέβουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Κλειστός από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και για 24 ώρες θα παραμείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ λόγω και της αυριανής απεργίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, υπάρχουν δεκάδες ματαιώσεις πτήσεις και στο αυριανό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα η Olympic Air αναγκάζεται να ματαιώσει για αύριο 78 σκέλη πτήσεων εσωτερικού και να τροποποιήσει τις ώρες αναχώρησης στην πτήση - OA 246 Μιλάνο-Αθήνα : αναχώρηση 20.30 (τοπική ώρα) αντί 20.50 (τοπική ώρα) και άφιξη 23.55 (ώρα Αθήνας)
- 03.OA 147/148 Αθήνα-Βρυξέλλες-Αθήνα: αναχώρηση 16.25 αντί 16.40 (ώρα Αθήνας) και άφιξη 18.50 (τοπική ώρα) και από Βρυξέλλες 19.35 (τοπική ώρα) με άφιξη 23.55 (ώρα Αθήνας)
Την Τετάρτη δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση.
Για τους ίδιους λόγους η Aegean αναγκάζεται να ματαιώσει για αύριο, Τρίτη, 34 σκέλη πτήσεων και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 6 και συγκεκριμένα:
- 606/607 ATHENS - LONDON - ATHENS: ATHENS 14:45 LONDON 16:45/17:45 ATHENS 23:30.
136 Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Αναχώρηση από Αθήνα στις 22:45
137 Θεσσαλονίκη - Αθήνα: Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 22:45
Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί μία extra πτήση ως κάτωθι:
A3 2926/2927 EXTRA FLT ATHENS - TEL-AVIV - ATHENS: Αναχώρηση από Αθήνα 19:00 Αναχώρηση από TEL-AVIV 21:45 .
Την Τετάρτη ημέρα της απεργίας ματαιώνονται όλες οι πτήσεις και θα πραγματοποιηθεί μόνο μία extra, η 2909 EXTRA FLIGHT LARNACA - ATHENS: Αναχώρηση από LARNACA 23:45.
Εξάλλου, νέα προβλήματα θα αντιμετωπίσει αύριο και μεθαύριο το επιβατικό κοινό, που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα τρένα του ΟΣΕ και τον Προαστιακό, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι για την Τετάρτη, στο πλαίσιο της απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και επηρεάζουν και ορισμένα δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα για αύριο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για αύριο καταργούνται μεταξύ:
- Αθήνας - Αλεξανδρούπολης - Αθήνας τα δρομολόγια IC 74 και IC 75.
- Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας τα 504, 505, 604 και 605.
- Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα 1558, 2530 και 2533.
- Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 753 και 757.
- Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (Προαστιακός Αθήνας) 4336.
- Αεροδρομίου- Λιοσίων - Αεροδρομίου τα 4241, 4242, 4243, 4244, 4245 και 4246.
- Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια 1586 και 1587.
- Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης τα 1437, 1438, 1441, 1422.
Επίσης καταργούνται τα δρομολόγια 444 και 445 (Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη), το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.
Την Τετάρτη, 5 Μαίου, ημέρα της απεργίας καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια, πλην του 604 που θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας, καθώς και του 605 που θα εκτελέσει μόνο τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα και θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη επίσης μετά τη λήξη της απεργίας. Επίσης, καταργούνται τα διεθνή δρομολόγια 360, 361, 362, 363, 444 και 445, καθώς και τα υπόλοιπα διεθνή δρομολόγια στην ελληνική διαδρομή τους. Την ημέρα αυτή θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων Κοινωνικών αναγκών.
Κλειστές οι εμπορικές επιχειρήσεις
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ μεθαύριο Τετάρτη, με κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων. Επώδυνες συνέπειες στην αγορά και την απασχόληση προβλέπουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων και ζητούν τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη και επενδύσεις, κυρίως από τις μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης τη διαμόρφωση πλαισίου ασφαλείας για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.
"Τα μεγάλα προβλήματα θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Στις αρχές του 2011 θα δούμε πράγματα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε", εκτίμησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι το 30 % το πληθυσμού απειλείται με πτώχευση ενώ σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν από 11,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, στα 17.5 δισ. τώρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, "τα μέτρα που μας επέβαλαν θα οδηγήσουν την οικονομία και τις δυνατότητές της σε παρατεταμένη ύφεση, σε λουκέτα, ανεργία και περιθωριοποίηση των ασθενέστερων οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού. Αν δεν υπάρξει έξαρση λουκέτων, σχολίασε ο ίδιος, θα πάρουμε το Νόμπελ οικονομίας".
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει πάγωμα ή μείωση των τιμών με προϋπόθεση όμως, όπως είπε, μείωση ενοικίων και δημοτικών τελών, πάγωμα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και πάταξη του παρεμπορίου που υπολογίζεται σε 20 δις. ευρώ. Οι μειωμένες τιμές, όπως είπε ο ίδιος, δεν πρέπει να προκύψουν με απολύσεις, μείωση μισθών ή σε βάρος της ποιότητας. Ο κ.Ασημακόπουλος τόνισε πάντως ότι οι τιμές διαμορφώνονται από το εισαγωγικό εμπόριο που είναι ολιγοπωλιακό, με τριγωνικές συναλλαγές και το λεγόμενο transfer pricing ώστε "τα προϊόντα να έρχονται παραφουσκωμένα στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις που τα φέρνουν να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη".
Και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Π. Καρέλλας τόνισε ότι οι τιμές κατά 70 - 80 % καθορίζονται από τους αποκλειστικούς διανομείς και εισαγωγείς.
Άδικα τα μέτρα, λένε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα
Οι έλληνες μισθωτοί "δεν θα πρέπει να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντίτιμο μια "θεραπεία" λιτότητας.
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση "θα πλήξουν βαρειά τους έλληνες εργαζόμενους και πολίτες", σημειώνει η CES, η οποία συσπειρώνει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες. "Οι περικοπές μισθών και συντάξεων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των βαριών περικοπών των δημοσίων δαπανών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία έχει ήδη καταστεί πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς, σύμφωνα με τον οποίο "δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας".
Post Top Ad
Τρίτη 4 Μαΐου 2010
Home
Unlabelled
Απεργιακό διήμερο από σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα