Η "τρόικα" χάνει το βασικό της επιχείρημα στην απαίτηση για μείωση μισθών και περικοπές στον ιδιωτικό τομέα..
Ψηλότερα κατά έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD), βρέθηκε φέτος η Ελλάδα, παρά την προσφυγή της στον μηχανισμό... στήριξης ΕΕ - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υπό το φόβο της χρεοκοπίας!
Το "ελληνικό παράδοξο" συνδέεται αφενός μεν με τη σημαντική πτώση άλλων χωρών στην κατάταξη (όπως η Σλοβενία, που απώλεσε 20 θέσεις), αφετέρου δε με τις θετικότερες προβλέψεις των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας στην επόμενη διετία (σ.σ.: η έρευνα γνώμης μεταξύ των στελεχών έγινε Φεβρουάριο-Μάρτιο 2010, δηλαδή πριν από την ένταξη στο μηχανισμό, αλλά ενόσω ήταν ήδη γνωστή η κατάσταση της οικονομίας).
Δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νικόλαος Πέντζος, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 46η θέση μεταξύ 58 χωρών (52η το 2009), έχοντας σημειώσει βελτίωση σε τρεις τομείς: Οικονομική Αποδοτικότητα (48η από 52η), Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα (45η από 49η) και Υποδομές (33η από 35η). Αντίθετα, σημείωσε πτώση μίας θέσης, στην 54η, στην Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα.
Η κατάταξη μιας χώρας στην Επετηρίδα προκύπτει με βάση μακροοικονομικά στοιχεία (2/3 της "βαθμολογίας") και έρευνα γνώμης (το υπόλοιπο 1/3). Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ΣΒΒΕ -που συνεργάζεται με το IMD - αποτάθηκε στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τα μακροοικονομικά.
Κατά τον κ. Πέντζο, στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλαν επίσης η προσπάθεια μείωσης του δημόσιου τομέα και η εμπέδωση κλίματος διαφάνειας.
Post Top Ad
Δευτέρα 17 Μαΐου 2010
Home
Unlabelled
Η Ελλάδα ανέβηκε έξι θέσεις στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας!