"Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα, κύριε πρωθυπουργέ;" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

"Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα, κύριε πρωθυπουργέ;"

Στο πρωτοσέλιδο της Γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt σήμερα συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Στην εξασέλιδη(!) συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου αντικρούει επί της ουσίας τις επιφυλάξεις του Γιόζεφ Άκερμαν, διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, αλλά και άλλων Ευρωπαίων για το αν η Αθήνα θα...καταφέρει να αποφύγει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

O Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι «δε ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά δάνεια που θα επιστραφούν με υψηλό τόκο. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα αποτελεί καλή επένδυση.»
Στο καίριο ερώτημα εάν όντως θα τα καταφέρει η Ελλάδα με δεδομένη την χαμηλή βιομηχανική βάση που διαθέτει και τις σκληρές περικοπές που επιβάλλει το πακέτο των μέτρων εξυγίανσης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Εάν όλοι υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες δεν θα τα καταφέρουν, τότε μας καταδικάζουν σε αποτυχία. Και δεν είναι δίκαιο. Δείξαμε σαφέστατα ότι έχουμε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Καμία άλλη χώρα δεν δρομολόγησε τόσο δραστικές περικοπές. Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας.»

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε επίσης ότι πιστεύει ακράδαντα στην υλοποίηση των δραστικών περικοπών: «Πιστεύω ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αλλά οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας μας δεν θα οδηγηθούν στο χείλος του γκρεμού. Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τους ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας. Γι’ αυτό ακριβώς και στο πακέτο των περικοπών περιλαμβάνεται και ένα δίχτυ ασφαλείας. Κοστίζει χρήματα, αλλά πρέπει να το κάνουμε.»

Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στο σχέδιο πάταξης της διαφθοράς, στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο και κατέληξε ότι δείχνει κατανόηση για τις διαμαρτυρίες των πολιτών και τις διαδηλώσεις: «Αυτά που ζητάμε από τον κόσμο δεν είναι ευχάριστα. Δεν τα ήθελε κανείς, αλλά πρέπει να πιούμε αυτό το πικρό φάρμακο. Είναι πολύ πικρό, διότι τώρα καλούνται να πληρώσουν και εκείνοι οι πολίτες που δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση. Αυτό αντίκειται στο αίσθημα περί δικαίου.»
Πηγή Ντόιτσε Βέλλε
Bookmark and Share