Τα γυρίζει για τη βοήθεια η Σλοβακία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Τα γυρίζει για τη βοήθεια η Σλοβακία..

Όχι στα δανεικά προς Ελλάδα λέει τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας!

Έχει το δικαίωμα μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης της οποίας ο υπουργός Οικονομικών προσυπέγραψε στην έκτακτη σύνοδο του Γιούρογκρουπ της περασμένης Κυριακής, την ενεργοποίηση του μηχανισμού δημοσιονομικής-δανειακής στήριξης της Ελλάδας να μην...προχωρήσει τελικά στην δανειοδότηση αυτής της χώρας επειδή το Κοινοβούλιο της η το ανώτατο Δικαστήριο της- κατά περίπτωση- δεν εγκρίνουν αυτή την απόφαση;
Το θέμα τέθηκε στην Κομισιόν μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, στην οποία μαίνεται η προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία αυτός πιστεύει ότι οι Έλληνες δεν πρόκειται να σωθούν η να επιστρέψουν τα χρήματα των δανείων που θα της δώσουν οι χώρες της ευρωζώνης κ.λ.π. Ο ίδιος είπε επίσης ότι ας πάρουν πρώτα μέτρα οι Έλληνες και μετά βλέπουμε...

Η απάντηση της Κομισιόν σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις ήταν σαφείς:

•η ίδια δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών-μελών, άρα το τι θα κάνει τελικά η Σλοβακία είναι δική της υπόθεση.

•Όμως καμία χώρα της ευρωζώνης δε μπορεί, με τον έναν η τον άλλο τρόπο, να θέσει εν αμφιβόλω την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας που αποφασίσθηκε από το Γιούρογκρουπ με πλήρη ομοφωνία, με τις υπογραφές δηλαδή όλων ανεξαιρέτως των ΥΠΟΙΚ και των 16 χωρών-μελών του.

•Η πιθανή άρνηση της Σλοβακίας να δανειοδότησει την Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει καμία αρνητική επίπτωση στη λειτουργία του μηχανισμού διάσωσης αυτής της χώρας, είπε ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.

•Τίποτε απ όσα συζήτησε και αποφάσισε τη περασμένη Κυριακή το Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί.

•Ο μηχανισμός θα λειτουργήσει και δεν επηρεάζεται από μια πιθανή άρνηση της Σλοβακίας η κάποιας άλλης η άλλων χωρών να δανειοδοτήσουν την Ελλάδα.

Εξάλλου, αυτό είναι ένα πολύ υποθετικό σενάριο και η Κομισιόν δεν απαντά επισήμως σε ερωτήσεις που βασίζονται σε προβολές ,υποθέσεις και σενάρια εξήγησε οι εκπρόσωπος της ο οποίος τόνισε ότιη Επιτροπή θα είναι έτοιμη, έχοντας συγκεντρώσει την «κρίσιμη μάζα» των αναγκαίων πόρων περί τα μέσα Μαίου, για να χορηγήσει στην Ελλάδα την πρώτη δόση του δανείου προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της στις 19 του ίδιου μήνα.
Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε κατηγορηματικά ότι ο μηχανισμός δανειοδότησης της Ελλάδας θεσπίσθηκε ειδικά, αποκλειστικά και μόνον για την Ελλάδα και δε μπορεί να εφαρμοσθεί σε καμία άλλη χώρα μέλος της ευρωζώνης όπως λ.χ. η Ισπανία που έχει αρχίσει να δέχεται επιθέσεις από τις διεθνείς αγορές.
Bookmark and Share