Σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς να υπάρξει συμφωνία διεξήχθη τη Δευτέρα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Το συμβούλιο έληξε χωρίς να εκδοθεί ανακοινωθέν από την Προεδρία της Δημοκρατίας έληξε το συμβούλιο καθώς...οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης που μετείχαν στη σύσκεψη δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε περίπου δύο ώρες, και αφορούσε όχι μόνο την οικονομία, αλλά και άλλα ζητήματα όπως ο «Καλλικράτης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ζήτημα κάθαρσης στην κρατική μηχανή, προτείνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την κήρυξη της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, την αυστηροποίηση της νομοθεσίας ώστε να τιμωρούνται γρήγορα οι επίορκοι, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, καθώς και την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους, την αλλαγή του "πόθεν έσχες" των βουλευτών, αλλά και του εκλογικού νόμου για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος.
Επίσης, πρότεινε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε τυχόν εξαίρεση των πολιτικών από κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.
Ο κ. Παπούλιας τόνισε καλωσορίζοντας τους τρεις αρχηγούς, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε σημεία σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, ενώ αναφέρθηκε στην έκτακτη σύνοδο του Ecofin την Κυριακή.
"Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δίνει, έστω και καθυστερημένα, μία ισχυρή απάντηση στους κερδοσκόπους που επιτίθενται στο ευρώ. Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης" σημείωσε.
Στην ανάγκη προώθησης αλλαγών στη χώρα εστίασε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός.
«Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, πρέπει να αφήσουμε αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδιαφάνειας, της ατιμωρησίας, της αναξιοκρατίας, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον . Με τις θυσίες του ελληνικού λαού διασφαλίσαμε έναν μηχανισμό στήριξης που μας δίνει το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές. Δικαιωθήκαμε γιατί είχαμε πει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ένα πρόβλημα που έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» σημείωσε.
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς για την απόφαση τους να μην συμμετάσχουν στο συμβούλιο.
«Ο μηχανισμός μας δίνει δυνατότητα να κάνουμε συγκεκριμένες και μεγάλες αλλαγές. Απαιτεί να είναι παρόντες όλοι. Όλα τα κόμματα όλοι οι πολίτες, Κρίμα που δήλωσαν απόντες οι κ. Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας» σημείωσε.
Όπως τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης «συζητήθηκαν πέραν των οικονομικών και άλλη σειρά θεμάτων, αν όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν θα είναι ευκαιρία για τη χώρα. Ζήτησα οικουμενική συνεννόηση».
Στη συνεδρίαση δεν έλαβαν μέρος τα κόμματα της Αριστεράς, εξαιτίας τροπολογίας που πέρασε την Παρασκευή το ΥΠΟΙΚ με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, χωρίς την κύρωσή τους από τη Βουλή.
Στο συμβούλιο εκλήθη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ενημερώσει για τη έκτακτη σύνοδο του Εcofin την Κυριακή και γενικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ανακοίνωση ΚΚΕ
«Αμέσως μετά το πανηγύρι που έστησαν οι ηγετες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ κατακρεουργείται και ό,τι έχει απομείνει από το ασφαλιστικο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ προσθέτει ότι τα βάρβαρα μέτρα προδιαγράφουν μαύρο μέλλον διαρκείας για τον λαό, εάν δεν υψωθεί απέναντι τους ισχυρό μέτωπο αντίστασης.