Financial Τimes: "Πότε και γιατί η Μέρκελ αποφάσισε να ..σώσει το ευρώ" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Financial Τimes: "Πότε και γιατί η Μέρκελ αποφάσισε να ..σώσει το ευρώ"

Η Παρασκευή 7 Μαϊου ήταν η ημέρα που η Άγγελα Μέρκελ αποφάσισε ότι πρέπει να σώσει το ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times:

"Η γερμανίδα καγκελάριος ήταν αποφασισμένη να μην... αρχίσει πάλι να συζητά για μια βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ένα τηλεφώνημα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως, την έπεισε ότι δεν δεχόταν πλέον επίθεση μόνο η Αθήνα, αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη. Στη συνέχεια της τηλεφώνησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της ζήτησε να κινητοποιηθεί για τη σωτηρία του ευρώ.

Ηταν το τέλος ενός ταραχώδους δεκαημέρου, στη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι η απόφαση για τη χορήγηση 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα δεν καθησύχασε τις αγορές. Στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα εναντίον των μέτρων υπήρξαν νεκροί. Ο πανικός των επενδυτών για την κρίση του χρέους μεταδόθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα το ευρώ να σημειώσει ετήσιο ρεκόρ πτώσης σε σχέση με το δολάριο. Απειλείτο πλέον ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 συνεδρίασαν εκτάκτως για να συζητήσουν τις επιπτώσεις μια παγκόσμιας κρίσης του χρέους. Η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης έπαιρνε πλέον άλλες διαστάσεις. Δεν υπήρχε καμιά ένδειξη όμως για κάποια αποφασιστική πράξη που να ηρεμήσει τις αγορές.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τότε τη γερμανίδα καγκελάριο σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τη συγκατάθεσή της για ένα γενναίο πακέτο σωτηρίας. Ξεκίνησαν διάφορες διμερείς συναντήσεις, με αποτέλεσμα η σύνοδος να καθυστερήσει να αρχίσει κατά δύο ώρες. Υστερα από τις διαμαρτυρίες του πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η σύνοδος τελικά ξεκίνησε, με τον Γιώργο Παπανδρέου να περιγράφει τα επεισόδια που είχαν γίνει στην Ελλάδα. Ηταν σαν ένα κεφάλαιο από την Κόλαση του Δάντη, είπε ένας παρατηρητής, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε ότι η κατάσταση θύμιζε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, που προκάλεσε αναταραχή σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και ο Σαρκοζί προειδοποίησε ότι αν δεν αναλαμβανόταν δράση, μπορεί να διαλυόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας τεράστιος δανειοδοτικός μηχανισμός υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε την ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας συμφώνησαν. Αλλά ο Τρισέ αντέδρασε οργισμένα, λέγοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν χρειάζεται άδεια για να κάνει ο,τιδήποτε και κατηγορώντας τις κυβερνήσεις για τα προβλήματα της ευρωζώνης.
Η Μέρκελ υπερασπίστηκε τον Τρισέ. Συμφώνησε ότι χρειαζόταν μια δραματική κίνηση για να ηρεμήσουν οι αγορές, αλλά υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και τόνισε ότι στόχος είναι ένα ισχυρό ευρώ.

Η σύνοδος έλαβε τέλος με μια έκκληση για ένα «μηχανισμό σταθεροποίησης», χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι μορφή θα έχει αυτός ο μηχανισμός. Η Μέρκελ ήθελε απλώς την επέκταση του "μηχανισμού βοήθειας για το ισοζύγιο πληρωμών", που ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλοι ηγέτες αντέτειναν ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι αρκετό. Οι ηγέτες αποφάσισαν έτσι να συγκαλέσουν σύνοδο των υπουργών Οικονομικών για την Κυριακή ώστε να βρεθεί μια λύση και έδωσαν στην Κομισιόν προθεσμία 24 ωρών για να διατυπώσει προτάσεις. Τότε ήταν που παρενέβη και ο πρόεδρος Ομπάμα, τηλεφωνώντας για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες στον Σαρκοζί και τη Μέρκελ και λέγοντάς τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι υπουργοί Οικονομικών έφτασαν στις Βρυξέλλες μετά το γεύμα. Δεν είχαν συγκεκριμένες προτάσεις στα χέρια τους. Ηταν αναγκασμένοι όμως να φτάσουν σε μια συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές. Η σύνοδος άρχισε άσχημα: ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Μέχρι να έλθει ο αντικαταστάτης του, ο Τόμας ντε Μεζιέρ, οι υπόλοιποι υπουργοί το έριξαν στις μπύρες και τα σάντουιτς. Κάποιοι πήγαν για πίτσα.

Ο Τρισέ περίμενε να ανακοινώσει την απόφαση. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί είχαν ήδη συμφωνήσει σε ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά διαφωνούσαν στον τρόπο χορήγησης αυτών των χρημάτων. Η Βρετανία ανακοίνωσε αμέσως ότι δεν θα συμμετάσχει. Και ενώ υπήρχε ο κίνδυνος να καταρρεύσει η σύνοδος, ο Σαρκοζί και ο Μπερλουσκόνι πρότειναν τη λύση του δανεισμού με κυβερνητικές εγγυήσεις. Τη συμφωνία ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγκάδο στις 3 το πρωί. Το ευρώ είχε σωθεί".
Πηγή: Financial Times
Bookmark and Share