Ο θάνατος τριών ανθρώπων περιπλέκει τον ορθότερο χειρισμό της ελληνικής κρίσης. Όπως διαβάζουμε στους Financial Times, τα χτεσινά γεγονότα έδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι για να πετύχει ο μηχανισμός στήριξης, θα πρέπει ο κύριος Παπανδρέου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, να καταφέρει να ενώσει το πολιτικό σύστημα και την πλειονότητα των ανθρώπων:
"Οι θάνατοι προκλήθηκαν από....βανδαλισμούς και όχι από συγκρούσεις με την αστυνομία. Οπως και να έχει, το πιθανότερο ειναι να οξυνθούν τα πνεύματα και να σκληρείνει η αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός έχει να φέρει εις πέρας έναν πολύ δύσκολο σκοπό. Δεν υπάρχει εθνικός ηγέτης που να καλεί το ΔΝΤ στη χώρα του και να αισθάνεται περήφανος. Αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση της Ελλάδας, που τα μέτρα είναι η καλύτερη λύση παρά σάγας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν βοηθήσει τη χώρα: η αποστροφή τους στη συμμετοχή του ΔΝΤ, στιγμάτησε περαιτέρω τον διεθνή οργανισμό μειώνοντας ταυτόχρονα και την αποτελεσματικότητά του.
Ο ίδιος ο κύριος Παπανδρέου σημειώνει το δημοσίευμα δεν προετοίμασε την κοινή γνώμη για αυτά που θα προκύψουν. Μέσα στους έξη μήνες διακυβέρνησης, η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει τρία διαφορετικά πακέτα μέτρων, τα οποία την επομένη της ανακοίνωσής τους, κρινόντουσαν αναποτελεσματικά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δικαιολογήσουμε τους όσους Έλληνες πιστεύουν ότι καλούνται να επωμιστούν τις συνέπειες πολλών ετών σπατάλης, τα οφέλη της οποίας καρπώθηκαν άλλοι. Αν, όπως ισχυρίζεται ο κύριος Παπανδρέου, το μεγαλύτερο έλλειμμα της χώρας είναι αυτό της αξιοπιστίας, στο εσωτερικό της χώρας η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει ήδη...χρεοκοπήσει.
Είναι απόλυτη ανάγκη να υποστηρίξουν οι πολιτικοί αρχηγοί τον μηχανισμό στήριξης. Πρόκειται για απερισκεψία από την πλευρά του κυρίου Σαμαρά, του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ανακοινώνει ότι συμβολικά το κόμμα του θα ψηφίσει κατά του μηχανισμού στήριξης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο να εξηγήσει στον κόσμο, ποιος θα πληρώσει για τα μέτρα και πόσο και ότι για πρώτη φορά οι έχοντες και πιο καλά δικτυωμένοι δεν θα τη γλιτώσουν. Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων θα μειωθεί αναπόφευκτα. Θα πρέπει όμως ο κόσμος να τα θεωρήσει δίκαια. Χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Θα πρέπει να διαλυθούν όποια ερωτηματικά υπάρχουν, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο πολιτικά και όχι οικονομικά, για να γλιτώσει η χώρα την χρεοκοπία. Τα νούμερα του ΔΝΤ βγαίνουν. Ο άγνωστος χ είναι κατά πόσο ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα. Όσο πιο άμεσα το συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό, τόσο το καλύτερο.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.ft.com/cms/s/0/d95a47c4-5877-11df-9921-00144feab49a.html
Post Top Ad
Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Home
Unlabelled
Financial Times: Διχασμένη, η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει