αν και οι περισσότεροι δεν το 'χουν αντιληφθεί..
Η αυριανή ημέρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σε ότι αφορά τα μικροοικονομικά της Ευρώπης αλλά και το «μέλλον» της Ελλάδας. Ο λόγος είναι πως είναι η τελευταία ημέρα πριν το τέλος της...ρευστότητας.
Ολοκληρώνεται ακριβώς ένα έτος από την πρώτη μεγάλη 12μηνη δημοπρασία που υλοποίησε η ΕΚΤ παρέχοντας ρευστότητα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά 442 δισ. ευρώ και για τις ελληνικές τράπεζες περίπου 24 δις ευρώ. Από 1 Ιουλίου λοιπόν η πρώτη 12μηνη LTRO ( μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ) από την ΕΚΤ, ωριμάζει και οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν ουσιαστικά αυτά τα χρήματα, ότι κι αν σημαίνει αυτό για Libor και το Euribor. Επίσης, την ίδια ημέρα η Ελλάδα και τα κρατικά ομόλογα της χώρας βγάινουν και επίσημα από τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων λόγω της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, ποίος θα είναι ο βαθμός του ξεπουλήματος που θα δεχθεί το ελληνικό χρέος;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αρκετοί επενδυτές έχουν ήδη φροντίσει να ξεφορτωθούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα χωρίς να περιμένουν την κρίσιμη ημερομηνία, αφού το νέο έχει «σκάσει» από τις 15 Ιουνίου.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η ελληνική κυβέρνηση έχςι σκοπό να μετακυλήσει (roll over) 3μηνα, 6μηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια, τα οποία ωριμάζουν τον Ιούλιο, συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ.
Οι δημοπρασίες αναμένονται την Τρίτη 13 και την Τρίτη 20 Ιουλίου. Ο διεθνής οίκος αναρωτιέται γιατό όμως κάνει κάτι τέτοιο η ελληνική κυβέρνηση. Θέλει ίσως να ανταποκριθεί στην ζήτηση από τις τράπεζες και άλλους επενδυτές, που έχουν αρχίσει και εκτιμούν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο επόμενο 12μηνο δεν είναι πιθανή, κι έτσι ψάχνουν να βρουν assets με υψηλή απόδοση να επενδύσουν;
Εάν είναι έτσι τα πράγματα, απαντά η GS, τότε αυτή είναι μία άκρως λανθασμένη κίνηση απο την πλευρά της Ελλάδας και ο οικονομολόγος του οίκου, Erik Nielsen, επισημαίνει πως ελπίζει πως τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ θα πουν στην Ελλάδα να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Αφού, όπως υπογραμμίζει ο Nielsen, η Ελλάδα έχει πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών μέχρι και το 2011, από το πακέτο ΔΝΤ-ΕΕ, και αφού τα νούμερα στο δημοσιονομικό μέτωπο δείχνουν να πηγαίνουν καλά, είναι τουλάχιστον περίεργο το ότι η χώρα αποφάσισε να αντλήσει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση.
Post Top Ad
Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
Τετάρτη 30 Ιουνίου: Ημέρα τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη