Μέσα στον Ιούνιο "κλειδώνει" και το εργασιακό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Μέσα στον Ιούνιο "κλειδώνει" και το εργασιακό

Λήγει στις 16 Ιουνίου η διορία που έχει δώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζόμενοι) προκειμένου, γραπτώς, να...καταθέσουν τις προτάσεις τους για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, όπως και στο ασφαλιστικό, οι αλλαγές είναι προδιαγεγραμμένες, αφού περιγράφονται ξεκάθαρα στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα μας με τους πιστωτές της, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το όριο των απολύσεων, το ύψος των αποζημιώσεων, το πάγωμα των μισθών και η περικοπή του κατώτατου μισθού είναι τα σημεία αιχμής που αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες τριβές μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων αλλά και μεταξύ συνδικάτων κι εργοδοτών. Άλλωστε, ακόμη και ανάμεσα στους εργοδότες δεν υπάρχει κοινή γραμμή για τα εργασιακά. Στο υπουργείο Εργασίας πάντως, μετά και την άρνηση της ΓΣΕΕ να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου που υποκαθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, βιάζονται να κλείσουν μέσα στον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου το αργότερο και το εργασιακό.

Βάσει του μνημονίου, οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε Προεδρικά Διατάγματα που πρέπει να έχουν υπογραφεί και τεθεί σε εφαρμογή, έως το τέλος του χρόνου. Καθώς όμως, η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων είναι χρονοβόρα, κρατά ακόμη και πάνω από 4 μήνες, ο χρόνος πιέζει.

Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζόμενων, που οδηγούν σε μεγαλύτερη όξυνση και τις σχέσεις συνδικάτων – κυβέρνησης, διαφοροποιήσεις καταγράφονται και μεταξύ των διαφορετικών εργοδοτικών οργανώσεων. Ο ΣΕΒ, μέσω του προέδρου του Δ. Δασκαλόπουλου, αμέσως μετά από τη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο, την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησε να εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο. «Η επιχειρηματική κοινότητα ούτε ζήτησε ούτε αποφάσισε τα μέτρα για τα εργασιακά, αυτά όμως αποτελούν, ήδη, νόμο του κράτους και αποτυπώνουν τη ρητή δέσμευση της Ελλάδος προς τους δανειστές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, η μόνη διαβούλευση νόημα έχει στο πλαίσιο της άμεσης κι αποτελεσματικής εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Αυστηρή τήρηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο, ζήτησε ο υπουργός Εργασίας κατά τη συνάντησή του με τις εργοδοτικές οργανώσεις, από την οποία απείχε η ΓΣΕΕ.

Αντίθετα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ΓΣΕΒΕΕ, θεωρεί πως δεν ενισχύουν απαραίτητα την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με υπόμνημά της τονίζει:

α) Διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ
Οι διαδικασίες Μεσολάβησης και Διαιτησίας είναι σκόπιμο να προστατευτούν με την επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων της. Πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα «πρόληψης» πριν ακόμα φτάσουμε στις διαδικασίες μεσολάβησης και διαιτησίας.

Αναφορικά με το θέμα της μεσολάβησης είναι σκόπιμο να παραμείνει ως έχει -είτε από κοινού, είτε μονομερώς και από τα δύο μέρη- αφού άλλωστε η όλη διαδικασία έχει περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις. Στο ζήτημα της διαιτησίας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να εφαρμόζεται είτε από κοινού, είτε μονομερώς αλλά και από την εργοδοτική πλευρά εφόσον το άλλο μέρος αρνείται τη μεσολάβηση, δυνατότητα προσφυγής. Όμως, οποιαδήποτε απόφαση της διαιτησίας θα πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη αναφορικά με το οικονομικό κόστος που αυτή παράγει. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να τεθούν μια σειρά κριτηρίων και κατάλληλων μηχανισμών τεκμηρίωσης. Παράλληλα, θα ήταν σκόπιμη η υιοθέτηση ενός δευτεροβάθμιου οργάνου ελέγχου από τους κοινωνικούς εταίρους και η καθιέρωση ενός μηχανισμού μελέτης της ετήσιας επίπτωσης των βασικών συλλογικών ρυθμίσεων.


β) Αύξηση του ορίου απολύσεων, στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεωνΗ πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων απασχολούν κάτω από εννέα άτομα. Όμως με δεδομένη τη πρόθεση της ΕΣΕΕ να συμβάλλει στη συζήτηση, με βάση και τις νέες οικονομικές συνθήκες που έχουν οδηγήσει εκατοντάδες εμπορικές επιχειρήσεις σε δεινή θέση, οι έμποροι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την πρόταση αύξησης του ποσοστού απολύσεων. Η όποια υπαγωγή στο συγκεκριμένο καθεστώς θα πρέπει να προκύπτει, υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις και κυρίως για τις μεγάλες και προβληματικές επιχειρήσεις. Ως προβληματική επιχείρηση περιγράφεται εκείνη η οποία: έχει απολέσει άνω του μισού του εγγεγραμμένου κεφαλαίου εντός των τελευταίων 12 μηνών, έχει υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία, αποτελεί μικρομεσαία επιχείρηση, με λειτουργία άνω των 3 χρόνων, που παρουσιάζει αισθητή μείωση τζίρου (να καθοριστούν %), αποτελεί μεγάλη επιχείρηση, με μείωση κύκλου εργασιών ή σημαντική αύξηση ζημιών ή φθίνουσα ταμειακή ροή ή αυξανόμενη δανειοληψία ή αύξηση οικονομικών επιβαρύνσεων.

γ) Καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσηςθα μπορούσε να εξεταστεί η μείωση του ποσού ή η καταβολή της αποζημίωσης σε δόσεις, στην περίπτωση εμπορικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολλές από αυτές πρόβλημα επιβίωσης. Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες μια τέτοια ρύθμιση θα είναι ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο από την πτώχευση.capital.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share