..χωρίς "φόβο και πάθος".
Με ανακούφιση υποδέχθηκαν τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης τα στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, αλλά...και τα στατιστικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, για τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παρά τα επιμέρους προβλήματα, κυρίως στο μέτωπο των εσόδων, αλλά και της συγκράτησης των δαπανών (με το πάγωμα επιστροφών ΦΠΑ), οι αριθμοί επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αισιοδοξεί ότι ακόμη και αν δεν φτάσει τους στόχους που έχουν τεθεί για φέτος, τουλάχιστον θα τους πλησιάσει αρκετά.
Η Wall Street Journal, για παράδειγμα, εφημερίδα μεγάλης επιρροής που στο παρελθόν άσκησε σκληρή κριτική στη χώρα μας, τιτλοφορούσε το χθεσινό σχετικό άρθρο της «Καλά νέα από Ελλάδα και Πορτογαλία». Αναφερόταν στο γεγονός ότι η Πορτογαλική οικονομία ανέκαμψε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά κυρίως στα στοιχεία από την Ελλάδα για μείωση του ελλείμματος κατά 38,8%, το πρώτο πεντάμηνο του έτους. To ποσοστό αυτό ξεπερνάει τον στόχο μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και πλησιάζει τη μείωση κατά 40% που είναι και ο αναθεωρημένος ετήσιος στόχος που προβλέπεται από το μνημόνιο (να μειωθεί δηλαδή το έλλειμμα από 13,6% στο 8,1%). Σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8,973 δισ. ευρώ από 14,655 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Εισαγωγές και Ανεργία
Δεύτερο καλό νέο είναι η αύξηση των εξαγωγών κατά 2,2% το πρώτο τετράμηνο του έτους και η μείωση των εισαγωγών κατά 15,5%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, πιθανότατα να συγκρατήσουν την υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια εκτίμηση φαίνεται να έχουν και κάποιοι αναλυτές – και αυτό είναι το τρίτο καλό νέο. Για παράδειγμα, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, η Αlpha Bank εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3% (αντί για 4% που προβλέπεται στο ΠΣΑ) και το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8%. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση το πρώτο τρίμηνο.
Εξίσου ενθαρρυντικές φωνές ακούγονται εσχάτως και από το εξωτερικό, έστω και αν χάνονται υπό την βοή όσων προβλέπουν επικείμενη χρεοκοπία: Από την Παγκόσμια Τράπεζα, μέχρι το Δ.Ν.Τ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, άπαντες διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών, τουλάχιστον το αμέσως προσεχές διάστημα. Τέλος, αν και τα στοιχεία από την ανεργία δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς, η μείωσή της από σε 11,6% τον Μάρτιο από 12,1% τον Φεβρουάριο, επιτρέπει έστω ένα σκαστό χαμόγελο, αφού συγκρατείται προς το παρόν η εκρηκτική ανοδική πορεία που είχε. Με δεδομένα τα παραπάνω καλά νέα, θα πρέπει μάλλον να θεωρείται βέβαιη η καταβολή της δεύτερης δόσης από τα χρήματα του μεικτού μηχανισμού στήριξης τον Σεπτέμβριο, αφού η Ελλάδα ανταποκρίνεται εν πολλοίς στις υποχρεώσεις και μάλιστα χωρίς ανεξέλεγκτες μέχρι τώρα κοινωνικές αντιδράσεις.
Τα Κακά Νέα
Υπάρχουν όμως και κακά νέα: Το πρώτο εξ αυτών είναι τα έσοδα υπολείπονται των στόχων και θα υπολείπονταν ακόμη περισσότερο αν γίνονταν κανονικά οι επιστροφές ΦΠΑ. Τα δε έσοδα θα είναι πιθανότατα μικρότερα από τα προσδοκώμενα, λόγω της ύφεσης, αν και η εικόνα τους αναμένεται να βελτιωθεί αν εισπραχθεί το ΕΤΑΚ. Δεύτερον, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης καθώς και η ανεξέλεγκτη σπέκουλα, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τις επενδύσεις που τόσο έχει η ανάγκη η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι οι λεγόμενες αναπτυσσόμενες οικονομίες, στις οποίες προσβλέπουμε για χρήματα, αναπτύσσονται ταχύτατα. Τρίτον, οι δημόσιες συγκρούσεις μεταξύ μελών της κυβέρνησης, αλλά και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΠΣΑ (που ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος εντοπίζει) δημιουργούν αμφιβολίες για το αν τελικά θα αντεπεξέλθουμε. Τέταρτον, πολλά θα εξαρτηθούν από τη συγκράτηση της πτώσης στις αφίξεις τουριστών. Εντούτοις, οι συνεχείς «κινητοποιήσεις» του ΠΑΜΕ επιτείνουν τη ζημιά που έχει ήδη υποστεί η εικόνα της χώρας μας, με το CNN, για παράδειγμα, να διαθέτει ειδικό ενημερωτικό μπλογκ για την «επίδραση των απεργιών στις διακοπές των Αμερικανών τουριστών».
Συμπέρασμα; Αν και η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στον πάτο, απέχει πολύ από το να βγει στην επιφάνεια και να αναπνεύσει...
reporter
Post Top Ad
Σάββατο 12 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
Τα καλά και τα άσχημα νέα της ελληνικής οικονομίας