Το ανώτατο δικαστήριο, ανατρέποντας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, έκρινε ότι ο νομοθέτης μπορεί να επιβάλει περιοριστικά μέτρα και αναδρομικά για τους φοροφυγάδες που ζημιώνουν το Δημόσιο με πάνω από 150.000 ευρώ.
«Πράσινο φως» για αυστηρότατες κυρώσεις, με «πάγωμα» της δυνατότητας μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων τους, άρση τραπεζικού..απορρήτου και δέσμευση καταθέσεων κ.λπ., ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους φοροφυγάδες που ζημιώνουν το Δημόσιο με ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ.
Το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε δικαστική απόφαση (του Διοικητικού Εφετείου) που είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα σχετικά μέτρα που περιορίζουν σημαντικά την οικονομική ελευθερία και την επαγγελματική δραστηριότητα και είχε αποκρούσει την αναδρομική εφαρμογή τους.
Το ΣτΕ διατυπώνοντας εκ διαμέτρου αντίθεση άποψη (προς αυτήν του Δ. Πρωτοδικείου και του Δ. Εφετείου, που είχαν θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας) έκρινε ότι ο νομοθέτης μπορεί να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα και αναδρομικά για τους φοροφυγάδες, για όσους εκδίδουν ή χρησιμοποιούν εικονικά ή πλαστά τιμολόγια, δεν αποδίδουν ΦΠΑ κ.λπ.
Δέχθηκε ότι η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος δεν προστατεύει τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας και ότι είναι νόμιμη και συνταγματικά ανεκτή η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τους, προκειμένου να μπορέσει το Δημόσιο να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του.
Με την απόφασή του (2024/10) το Β’ τμήμα ΣτΕ υπό τη σύμβουλο Επικρατείας Ε. Γαλανού έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών, κρίνοντας συνταγματικά διάφορα νομοθετικά μέτρα που θεσπίστηκαν από το 1997 μέχρι το 2005 και δέσμευαν τις συναλλαγές και περιουσιακά στοιχεία φοροφυγάδων.
Συγκεκριμένα, με τους νόμους 2523/97, 2992/02, 3296/04 κ.λπ. προβλέφθηκε πως όταν η Εφορία εντοπίζει φορολογικές παραβάσεις με τις οποίες δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ από ΦΠΑ, ΦΚΕ, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, τέλη, εισφορές, τότε οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες απαγορεύεται να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις (και πιστοποιητικά), που θέλει ο παραβάτης για να καταρτίσει συμβόλαια μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων.
Post Top Ad
Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
Δέσμευση καταθέσεων για μεγαλο-φοροφυγάδες