Αυξάνουν τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια οι τράπεζες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Αυξάνουν τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια οι τράπεζες

Ανοδικά κινήθηκαν για ένα ακόμη μήνα τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Απρίλιο στην ελληνική αγορά.
Οι τράπεζες, λόγω των δυσμενών συνθηκών ρευστότητας, αναγκάζονται να...προσφέρουν αυξημένες αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας, κόστος που μετακυλύουν στα επιτόκια των δανείων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω σημαντική άνοδο 37 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,98%.

Στον αντίποδα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης στο 13,94%.
Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,13%.
Σημαντική περαιτέρω αύξηση (κατά 23 μ.β.) είχε και το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι 1 εκ. ευρώ), που ανήλθε σε 5,21%. Αντίθετα, το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ) μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,55%.
Μικρότερες αλλά σημαντικές ήταν οι αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος επιτόκιο και το σταθερό από 2 μέχρι και 5 έτη επιτόκιο των νέων δανείων παρουσίασαν περαιτέρω άνοδο κατά 11 και 5 μονάδες βάσης αντίστοιχα στο 3,32% και 4,84%.
Bookmark and Share