Αυτοδιάψευση οίκων αξιολόγησης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Αυτοδιάψευση οίκων αξιολόγησης.

Ηπιότερη στάση για την κρίση του χρέους σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αρχίζουν να υιοθετούν διά της τεθλασμένης οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.
Η απαρχή έγινε από τη Moody's, η οποία εκτιμά πλέον ότι οι...οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα απορροφήσουν χωρίς κραδασμούς τις απώλειές τους από τα κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών που βρίσκονται εν αφθονία στα χαρτοφυλάκιά τους.
Η εκτίμηση αυτή σημαίνει έμμεση αλλά σαφή παραδοχή από μέρους του διεθνούς οίκου ότι οι χώρες αυτές δεν θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Οπως ανέφερε χθες το στέλεχος του διεθνούς οίκου Jean Francois Tremblay στο πρακτορείο Bloomberg, οι τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν τις όποιες απώλειες από τα κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουν σε αύξηση του κεφαλαίου τους. Με όση αβεβαιότητα κι αν συνοδεύεται μια τέτοια πρόβλεψη, αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι τραγικές αστοχίες των διεθνών οίκων αξιολόγησης στο πρόσφατο παρελθόν, σηματοδοτεί μια σαφή μεταβολή στη στάση που είχαν έναντι του κινδύνου πτώχευσης (έστω ελεγχόμενης) των χωρών του Νότου.

Είναι ενδεικτικό ότι άλλες πρόσφατες αναλύσεις, όπως αυτή της Nomura, ανέβαζαν το ύψος των ζημιών που θα προκαλούσαν στις τράπεζες τα ομόλογα των χωρών αυτών στα 900 δισ. ευρώ.


Η αποτυχία της Moody's

Για να απορροφήσουν ακόμη και το μισό από αυτό το ποσό, θα ήταν υποχρεωμένες να καλύψουν τις διαγραφές με κολοσσιαίες αυξήσεις κεφαλαίου. Κατά συνέπεια λοιπόν η πεποίθηση που εκφράζει ο οίκος Moody's, μετά τα λεγόμενα τεστ κοπώσεως (stress test) που διενήργησε η ίδια σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές τράπεζες για τις αντοχές τους, εμμέσως πλην σαφώς παραμερίζει από το «κάδρο» το ακραίο σενάριο της χρεοκοπίας. Δεσμεύεται μάλιστα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των τραπεζών που διαθέτουν κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών. Βέβαια τούτο δεν σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα έχει επανέλθει σε κατάσταση ομαλότητας. Οι διαρροές καταθέσεων, αν και με μικρότερη ένταση, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και ο διατραπεζικός δανεισμός είναι απονεκρωμένος.

* Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου μόνο τον Απρίλιο στις τράπεζες της Μεγαλονήσου εισέρρευσαν περίπου 100 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις αυτές, παρ' όλο που δεν αναφέρεται χώρα προέλευσης, στη συντριπτική πλειονότητά τους προέρχονται από την Ελλάδα. Συνολικά από την αρχή του έτους οι κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο (κυρίως η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin) έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως από την Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους το απόθεμα των καταθέσεων έχει μειωθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η φημολογία για την πτώχευση της Ελλάδας και τα ευφάνταστα σενάρια επανόδου της δραχμής οδήγησαν στην Κύπρο το 10% των ελληνικών καταθέσεων. Κατά τραγική ειρωνεία στη Μεγαλόνησο έχει την έδρα του ο διεθνής οίκος Moody's. πηγή Ελευθεροτυπία
Bookmark and Share