για να χαράξουν το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.
ME την πραγματοποίηση του γεύματος εργασίας Μέρκελ - Σαρκοζί στο Βερολίνο επιταχύνονται οι εξελίξεις για την προστασία των ευρωπαϊκών αγορών και..όχι μόνο. Aύριο το απόγευμα στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον πίνακα της ουσιαστικής επιδίωξής τους: μια γαλλογερμανική συμφωνία για την αναμόρφωση της ενιαίας Ευρώπης στις νέες οικονομικές συνθήκες και κατ'Α επέκταση τη στήριξη του ευρώ.
Παρά τις όποιες αντιθέσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει υιοθετήσει την άποψη ότι «όταν όλος ο κόσμος καταρρέει πρέπει να προστατεύσουμε το σπίτι μας». Η διμερής συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας αναβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω πολλών ερωτηματικών και σεναρίων. Το Παρίσι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για να συζητήσει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε με σταθερότητα η Ευρώπη να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση από την ίδρυσή της. Τελικά ο «γαλλογερμανικός άξονας» φαίνεται να αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα για τη μελλοντική πορεία της Γηραιάς Ηπείρου στο διεθνές τοπίο σαρωτικών οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Οι συζητήσεις των δύο πολιτικών αποκτούν σημαίνουσα βαρύτητα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 Ιουνίου.
Μια πρώτη γεύση των προθέσεων συντονισμένης επέμβασης των δύο ισχυρών της Ευρώπης είχαν οι αγορές με την κατάθεση της κοινής επιστολής τους προς την Ε.Ε. ώστε να επιταχυνθεί η υποβολή πρότασης για τη ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της αγοράς παράγωγων επενδυτικών προϊόντων, με έμφαση στην απαγόρευση ορισμένων ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων σε μετοχές και ομόλογα (naked short selling). Η πρόταση αναμένεται να υιοθετηθεί από όλες τις χώρες της Ε.Ε. στην τελική της διαμόρφωση. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την επιστολή της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, ως πιστοποίηση της προσπάθειας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το μέτρο θεωρείται η αρχή του μίτου των μεταρρυθμίσεων που θα συνεχίσει να ξετυλίγεται στην Ευρώπη τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, πριν οι οριστικές προτάσεις λάβουν σάρκα και οστά. Μότο των γαλλογερμανικών προτάσεων συνιστά η προσήλωση «στη διασφάλιση της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και της ενότητας της ευρωζώνης».
Η έλλειψη συντονισμού των Ευρωπαίων εταίρων για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των αγορών αποδείχθηκε καθοριστική το τελευταίο δίμηνο και φάνηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Σήμερα διαφαίνονται σοβαρές αλλαγές στο σκηνικό. Με βάση τις ιδέες Γαλλίας και Γερμανίας, η Κομισιόν προετοιμάζει τις προτάσεις της προς τους υπουργούς Οικονομικών και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., καθώς και στο G-20, εντός του Ιουνίου. Ορόσημο είναι ο Οκτώβριος, όταν θα παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με τα ευρύτερα σχέδιά της για την ανάπτυξη νέου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και την προγραμματιζόμενη έγκριση νομοθετικών προτάσεων.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι προτάσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των ακάλυπτων πράξεων ανοικτών πωλήσεων –μία από αυτές που εντάσσονται στις μεταρρυθμίσεις λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος–, έχουν γίνει το αντικείμενο σχεδόν 2.000 τροποποιήσεων. Τις επεξεργάζονται οι δύο αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνοντας πολλές διαφορετικές λύσεις, που θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες. Σίγουρα θα ταράξουν περισσότερο τα ήδη τρικυμιώδη ύδατα των αγορών.
Η γαλλογερμανική παρέμβαση προκαλεί αντιθέσεις εντός και εκτός ευρωπαϊκών τειχών. Ειδικά οι πρωτοβουλίες για τις ρυθμίσεις των αγορών παραγώγων βρίσκουν μπροστά τους την αντίθετη άποψη του Λονδίνου αλλά και της Ουάσιγκτον. Τέτοιου είδους πολιτικές πιέσεις προς τις αγορές μοιάζουν με «δίκοπο» μαχαίρι, επιμένουν. Παρ'Α όλα αυτά η εποχή επιβάλλει την ανάδειξη πρωτοβουλιών των πολιτικών ηγετών άμεσα και οργανωμένα εάν η κοινωνία προσδοκά απτά και γρήγορα αποτελέσματα. Οι ανατροπές μόλις αρχίζουν και θα αποδειχθούν κοπιαστικές και επίπονες.
Post Top Ad
Κυριακή 13 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
Μέρκελ - Σαρκοζί συναντώνται στο Βερολίνο