'Εχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη του ασιατικού τίγρη για επενδύσεις στην Ελλάδα..
Με 14 συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι Κινέζοι μπαίνουν δυναμικά σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας και μάλιστα με τα εύσημα της κυβέρνησης.
Το...πρωί, ο αντιπρόεδρος της Κίνας κ.Zhang Dejiang συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Αμέσως μετά ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες και των δύο χωρών. Μετά το πέρας της, υπογράφηκαν δεκατέσσερις (14) συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, οι οποίες αφορούν τη ναυτιλία., τις τηλεπικοινωνίες και επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά.
Στη συνέχεια, ο κ. Dejiang έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας υποδέχτηκε αυτόν και τα μέλη του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου που τον συνοδεύουν (Υπ.Μεταφορών,Υφ.Εξωτερικών,Υφ.Βιομηχανίας και Πληροφορικής,Υφ.Εμπορίου), εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις διαθέτουν στέρεες βάσεις και ανοδική πορεία. "Δύο μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται σε μια εγκάρδια συνεννόηση και σε μια σχέση στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές και οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης καλές", είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Dejiang αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είστε ο παλαιότερος πολεμιστής του αντιφασιστικού αγώνα, ο παλιός φίλος του κινεζικού λαού. Συμβάλατε σημαντικά και για πολλά χρόνια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Το 2008, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρευρεθήκατε ο ίδιος τόσο στην Τελετή Αφής όσο και στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην κινεζική πλευρά. Αυτό αντανακλά την φιλία και την αγάπη σας προς την Κίνα», είπε. «Ειδικότερα, μετά την έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο κινεζικός όμιλος ναυτιλίας Cosco συμμετείχε στην αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά, εσείς φροντίσατε και προωθήσατε ο ίδιος αυτό το έργο», τόνισε.
Ακολούθησε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό. Υποδεχόμενος τον κ.Dejiang στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας είναι άριστες, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνονται τόσο με τις συμφωνίες που υπογράφουν οι δύο χώρες όσο και με τη συνεργασία τους σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κίνας αναφέρθηκε στις δεκατέσσερις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα το πρωί, γεγονός που όπως είπε, εκφράζει τη βούληση της Κίνας για σύσφιγξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει σίγουρα τις προσωρινές, όπως είπε, δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ενώ η Κίνα από τη μεριά της θα ενθαρρύνει ισχυρές επενδύσεις στη χώρα μας.
Το απόγευμα ο κ. Dejiang συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
'Οσον αφορά τις 14 συμφωνίες, στον τομέα της ναυτιλίας, ο Υπουργός Μεταφορών της Κίνας, κ.Li Shenglin, και η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ Λούκα Τ. Κατσέλη, υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη των ναυτιλιακών δράσεων. Το μνημόνιο ((Memorandum of Understanding) αυτό έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών στις 3 Ιουλίου 1996 και περιλαμβάνει τα εξής επί μέρους θέματα:
■Ασφάλεια και προστασία στον τομέα της ναυτιλίας (συνεργασία των δύο μερών στην υλοποίηση των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού οργανισμού-I.M.O. σε θέματα ασφάλειας)
■Πρόληψη της Ρύπανσης από τα πλοία (συνεργασία στη διαχείριση της ειδικής μέριμνας για τη μόλυνση και ρύπανση των θαλασσών)
■Ανάπτυξη των λιμένων και διευκόλυνση λιμενικών υπηρεσιών (στόχος η αύξηση της διαμετακομιστικής ικανότητας με αμοιβαιότητα και ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών και παροχών)
■Ανταλλαγές Τεχνογνωσίας σε θέματα Ναυτιλίας (προώθηση συνεργασίας με Ειδικευμένα Μορφωτικά Ιδρύματα και εμπλεκόμενους σε θέματα τεχνογνωσίας με στόχο την από κοινού ίδρυση Ινστιτούτου Ναυτιλιακής και Λιμενικής Τεχνολογίας).
■Εκπαίδευση και Απασχόληση στην Ναυτιλία (συνεργασία των δύο μερών στην εκπαίδευση και την ανταλλαγή ειδικευμένου προσωπικού με έμφαση στην εφαρμογή των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας- ILO αναφορικά με την κατάρτιση και τις ανάγκες των εργαζομένων).
Στην 23 μελή ελληνική αντιπροσωπεία , που προϊστατο ο κ. Πάγκαλος, συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Χάρης Παμπούκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, και οι Γενικοί Γραμματείς, κ. Ιωάννης Δρυμούσης, κ. Γιώργος Βλάχος και κ. Θεοχάρης Τσιόκας.