Σήμερα ψηφίζει το ΣΑ του ΟΗΕ για κυρώσεις στο Ιράν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Σήμερα ψηφίζει το ΣΑ του ΟΗΕ για κυρώσεις στο Ιράν

Τα πλοία του Ιράν θα μπορούν να υπόκεινται σε νηοψίες στα διεθνή ύδατα. Επίσης, θα απαγορεύεται η πώληση στους Ιρανούς οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, όπως άρματα μάχης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει σήμερα στις 5μμ για το προσχέδιο της απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος αυτόν τον μήνα πρεσβευτής του Μεξικού στον Οργανισμό Κλοντ Έλερ.
«Οι...
συνεμπνευστές του σχεδίου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να το καταθέσουν για ψήφιση στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδος)», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Έλερ.
Το σχέδιο, προϊόν αμερικανικών προτάσεων, υποβλήθηκε στο ΣΑ στις 18 Μαΐου και έκτοτε αποτέλεσε το αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των 15 μελών.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό του το σχέδιο προβλέπει πως το Ιράν δεν θα μπορεί να επενδύει σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως ορυχεία ουρανίου και πως τα πλοία του θα μπορούν να υπόκεινται σε νηοψίες στα διεθνή ύδατα. Επίσης, απαγορεύει την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, όπως άρματα μάχης.

Το σχέδιο συνοδεύεται και από τρία παραρτήματα που καταγράφουν τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τις τράπεζες του Ιράν που θα προστεθούν στις ήδη πληττόμενες από τις προηγούμενες κυρώσεις οντότητες--που περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδίων στο εξωτερικό.

Στα παραρτήματα, αντίγραφα των οποίων περιήλθαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, περιλαμβάνεται το όνομα μόνον ενός φυσικού προσώπου, του Τζαβάντ Ραχίκι, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΑΕΟΙ) και οι ονομασίες 41 εταιρειών και τραπεζών.

Μεταξύ αυτών, οι 23 θεωρούνται πως συνδέονται με τις πυρηνικές και βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν, οι 15 ελέγχονται, ή συνεργάζονται, με το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) και τρεις ελέγχονται από την ναυτιλιακή εταιρεία της Ιρανικής Δημοκρατίας (IRISL).

Το τελικό κείμενο αναφέρεται στην «σπουδαιότητα των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για να επιτευχθεί μία λύση μέσω της διπλωματίας, η οποία θα εγγυάται πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει αποκλειστικώς ειρηνικό χαρακτήρα» και «υπογραμμίζει προς αυτήν την κατεύθυνση τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Βραζιλίας».
Μολαταύτα, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία να επιμείνει το ΣΑ ώστε «το Ιράν να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που αναδύονται από το πυρηνικό του πρόγραμμα».απε.
Bookmark and Share