Λιγότεροι λαθρομετανάστες, λόγω Frontex (αλλά και κρίσης..) - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Λιγότεροι λαθρομετανάστες, λόγω Frontex (αλλά και κρίσης..)

Από τότε που οι δυνάμεις της Frontex η είσοδος στο Αγαθονήσι και άλλα νησιά μειώθηκε κατά 70%..!

Μείωση αφίξεων που αγγίζει το 70% γνωρίζει το Αγαθονήσι από τότε που περιπολούν στο νησί οι δυνάμεις της Frontex. Οπως σημειώνει ο κοινοτάρχης του νησιού κ. Ευάγγελος Κοττορός, ενώ πέρυσι μέχρι τον Ιούνιο είχαν φθάσει στο νησί...2.850 αλλοδαποί, φέτος στο ίδιο διάστημα έφθασαν μόλις 430 άνθρωποι. Σημαντικότατες λόγω της παρουσίας της Frοntex είναι οι μειώσεις της παράνομης εισόδου αλλοδαπών σε όλο το Αιγαίο, όπως φαίνεται από τον αριθμό των συλλήψεων. Στο Βόρειο Αιγαίο η μείωση ήταν 50% (από 3.986 το α΄ τετράμηνο του 2009 σε 1.955 το α΄ τετράμηνο του 2010) και στο Νότιο Αιγαίο 65% (981 από 2.818).

Ο προϋπολογισμός

Η επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 10 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Αιγαίο, με τη συμμετοχή 22 κρατών και δεκάδων περιπολικών σκαφών, αεροσκαφών, κινητών μονάδων επιτήρησης, εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων. Ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων έχει γνωρίσει θεαματική αύξηση (από 6 εκατ. ευρώ το 2005 σε 88,8 εκατ. ευρώ το 2009 και 87,9 εκατ. το 2010). Μάλιστα, από την 1η Ιουλίου εγκαινιάζεται στον Πειραιά -αρχικά με τέσσερις ειδικούς- η πιλοτική λειτουργία του πρώτου περιφερειακού βραχίονα του Οργανισμού, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη 2011. Το παράρτημα -που θα λειτουργεί πλήρως με 25 ειδικούς από τον Οκτώβριο- είναι αρμόδιο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις από τη Μάλτα και την Ιταλία μέχρι την Κύπρο. Εξάλλου, ο καλύτερος συντονισμός των αρχών επιτήρησης των συνόρων είναι ένας από τους τρεις «πυλώνες» της πολιτικής του Οργανισμού. Οι άλλοι δύο είναι ο γρήγορος προσδιορισμός της ταυτότητας όσων συλλαμβάνονται και η συνεργασία με τα κράτη διέλευσης και καταγωγής για την άμεση επιστροφή τους. Oχι τυχαία είναι όλο και πιο έντονες οι συζητήσεις μεταξύ κρατών-μελών για τη διοργάνωση κοινών πτήσεων τσάρτερ.

Μέχρι τώρα, αυτές οι πτήσεις επιστροφών είναι κυρίως εθνικές και έχουν γίνει αντικείμενο επικρίσεων όταν αφορούν επιστροφή Αφγανών. Στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής αστυνόμευσης, η Σουηδή επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε τον προηγούμενο Φεβρουάριο στο Ευρωκοινοβούλιο ότι στόχος είναι ο Οργανισμός να αγοράσει δικό του εξοπλισμό ώστε να μην εξαρτάται από τα κράτη-μέλη, να εκπαιδεύσει το δικό του προσωπικό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να αποκτήσει ίδιους πόρους.

Αυτόν τον μήνα, ο Frontex έχει διοργανώσει στην Ισπανία συνάντηση με κατασκευαστές τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει για την αποτροπή εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε. Ε.

Σημαντικό σφάλμα

Καθώς όμως ως μοναδικό μέλημα έχει ακριβώς την αστυνόμευση του ευρωπαϊκού χώρου και μάλλον αδιαφορεί για τα εθνικά όρια των κρατών-μελών, προέβη σε ένα σημαντικό σφάλμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας: στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει από το 2002 για την επίτευξη συμφωνίας επανεισδοχής Ε. Ε. - Τουρκίας, δεν δίστασε να διαγράψει τον ορισμό «συνορεύουσες περιοχές» ή έστω «κοινά σύνορα της Ε. Ε.» (τον οποίο περιλαμβάνει σε άλλες συμφωνίες επανεισδοχής) προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τουρκία από τη «δεδηλωμένη» ασάφεια των εξωτερικών συνόρων της Ε. Ε. και δεν έθεσε σαφείς δεσμεύσεις στη γείτονα όσον αφορά τις υποχρεώσεις επανεισδοχής, παρά τη γενναία χρηματοδότηση από την Ενωμένη Ευρώπη.
Στην περίπτωση αυτή, η καίρια παρέμβαση του υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη στο συμβούλιο υπουργών στις 29 Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα το «ναυάγιο» της συμφωνίας και το πάγωμά της μέχρι να διασφαλισθεί η χώρα μας.Πηγή Καθημερινή.
Bookmark and Share